НОВИНИ

За два дни премиерът на Унгария Виктор Орбан направи две знакови изявления по някои от най-наболелите проблеми на европейската политика и ситуацията в ЕС.

Колкото повече от своята вяра и култура предава Европа, толкова по-слаба ще бъде

На церемония по откриването на обновената „Вила Клебелсберг“ в Будапеща (Куно Клебелсберг е министър на религията и училищата през 20 век – бел.ред.), Орбан заяви, че Европа трябва да разбере, че колкото повече предава от собствената си вяра и култура, толкова по-слаба – и политически, и икономически. Правейки сравнение с времето, по което е живял и работил Клебелсберг, унгарският премиер направи извода, че днес Европа е изправена пред един нов тип заплаха, и че тя е подложена на външна и вътрешна атака срещу нейнте истински корени, с опити да бъде подменена „европейската културна почва“. Колкото повече Европа позволява нейните корени да бъдат отслабени, толкова по-малко ще може да се завърне към своята истинска европейска християнска същност.

Орбан напомни, че на Клебелсберг му се е наложило да води културната политика на Унгария във време, когато нейните преначертани граници са я изолирали от Европа, и когато тя е загубила значителна част от икономическите си ресурси. Клебелсберг е вярвал, че последиците от бедствието върху една жизнена нация са като „рязане на клони от дърво“. И както, само дърво с живи корени може да пусне нови клони, така и една нация със силни и здрави връзки с нейното минало е способна да се съживи, каза Орбан. По думите му, както е било и по времето на Клебелсберг, образователна и културна политика, която е едновременно модерна и стойностна по отношение на хилядолетната история на Унгария, така и сега страната се нуждае точно от комбинация от модерност и традиция, от една културна политика, която има за основа и за цел силната национална идентичност.

В Брюксел няма да има споразумение по разпределението на мигрантите

Пристигайки на двудневната среща на държавните лидери на страните от ЕС в Брюксел, унгарският премиер Виктор Орбан заяви пред журналисти, че „Няма споразумение между държавите – членове на ЕС по разпределението на мигрантите, като западните страни - глупаво позволили на мигрантите да влязат – искат да се отърват от тях, като ги разпределят между страни като Унгария, които се защитиха и не позволиха на мигрантите да влязат“. „Както няма и никога да има споразумение п разпределението на мигрантите, така и преговорите на срещите на високо ниво трябва да включват въпроси, по които държавите – членки могат да се споразумеят“, допълни той.

По думите му, един такъв въпрос би могъл да бъде приемането на декларация по защитата на общите граници на ЕС, което да се фокусира върху външните измерения на миграцията – и по-точно, как ЕС би могъл да спре хората, които не иска да идват в Европа. „Очаква се, че по този въпрос може да бъде постигнато споразумение, защото повечето от държавите – членки на ЕС са съгласни, че могат да бъдат изградени бежански лагери близо до северните и южнит граници на Либия. Там, в такива лагери, е където бежанците трябва да бъдат отделени от икономическите мигранти, и там е, където трябва да бъдат извършвани правни и контратерористични проверовъчни процедури; след това, приемане на територията на ЕС трябва да бъде позволена само на онези, чиято идентичност ние сме потвърдили, и които не представляват опасност за европейската сигурност“, допълни Орбан.

Орбан бе помолен да коментира, публикуваното днес в няколко европейски вестника (Le Figaro, El País, Süddeutsche Zeitung, Corriere della Sera, Le Soir, Le Temps, The Guardian и Gazeta Wyborcza) интервю на френския президент Макрон, в което той заявява: „Когато днес слушам някои източноевропейски политици, аз виждам, че те предават Европа. Те решават да изоставят принципите и обръщат гръб на Европа. Това е циничен подход към Европейския съюз, който го разглежда като съществуващ само за да разпределя пари, и който не уважава неговите ценности.“

Във връзка с изявлението на Макрон, унгарският премиер коментира, че „представянето не беше особено убедително, защото, той очевидно чувства, че най-добрата форма на приятелство е незабавно да изрита държавите от Централна Европа. Това не е начинът, по който ние правим нещата тук, но той също ще научи пътеките в последствие.“

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас