НОВИНИ

През нощта на понеделник (26 юни) около 400 мигранти са се опитали със сила да преминат от Италия на територията на Франция в района на Вентимиля.

Според италианската полиция, повечето от мигрантите са от Судан (най-вече от района на Дарфур). Те са преминали през нощта разстоянието от около 10-11 км от Вентимиля до границата, а част от тях са влезли в сблъсък с полицията.

Действията на мигрантите са били предшествани от опит да бъдат евакуирани някои от тях, които са се били настанили импровизиран лагер на бреговете на р. Ройя (вкл. и под мост над реката), отделяща централната част на Вентимиля от старата част на града.

Планът за прочистване на бреговете на реката е бил обявен от кмета на Вентимиля в събота (24 юни) и е предвиждал евакуирането на над 200 мигранти, които са се били настанили там. През нощта на неделя срещу понеделник, в района е била изпратена полиция за да бъде приведен в изпълнение този план. Но, евакуирането на мигрантите е било неуспешно. Стигнало се е до тежки сблъсъци с полицията, която е използвала сълзотворен газ.

По врем на сблъсъците и след тях, част от мигрантите са се отправили на север по коритото на реката и са достигнали до селцето Тори (на 7 км от Вентимиля и на 4 км от границата с Франция). През цялото време те са били следвани от полицията. Голяма група от тях са успели да се изплъзнат на италианските полицаи и са навлезли на френска територия в района на пл. Грамондо. Там обаче те са били пресрещнати от френски военнослужещи от Чуждестранния легион. Около 200 мигранти са били върнати обратно в Италия – в Понте Сан Луиджи, където властите са започнали процедури по реадмисия.

Част от мигрантите ще бъдат прехвърлени от Вентимиля в центрове за идентифициране и експулсиране в южните райони на Италия.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас