НОВИНИ

В обща акция на силите за сигурност на Испания, Великобритания и Германия, в тези държави бяха задържани общо 6 души, които са заподозрени за връзки с терористичната джихадистка групировка Ислямска държава (ИД).

Четирима от заловените джихадисти са били задържани в Испания (о. Майорка) и по един – в Германия и Великобритания.

Според съобщението на испанската полиция, терористичната клетка е разпространявала „радикални“ (т.е. – ислямистки и джихадистки - бел.ред.) аудиовизуални пропагандни материали, а освен това е провеждала ежеседмични сбирки, на които са били определяни младежи с джихадистка нагласа, които да бъдат накарани да отпътуват в зони на конфликти за участие в джихада.

Задържаните също така са оправдавали и възхвалявали самоубийствените джихадистки атаки в Европа, извършвани от и вимето на ИД.

Арестите са в рамките на разследване, започнало през 2015 г., когато на уебсайт са се появили видеозаписи насочени към индоктринирането и набирането на млади испански мюсюлмани за джихад в Сирия. Създателят им (известен салафист) е бил задържан във Великобритания и в последствие е бил разпитван от представители няколко европейски държави. Било е установено, че той е пътувал до Майорка, където е започнал активирането на задържаната сега група, чиято основна задача е била набирането, индоктринирането и радикализирането в полза на ИД. На практика, той е бил духовен лидер на терористичната клетка.

Този салафистки проповедник е бил добре известен на европейските служби за сигурност – заради водената от него пропаганда и набирането на фондове за джихадистите в Сирия. Но, вземаните от него мерки за сигурност и непрекъснатото сменяне на местата, където е живеел, са направили залавянето му много трудно, съобщават от испанската полиция.

Задържаният в Германия джихадист също е поддържал връзки със салафисткия имам, задържан във Великобритания. Освен това той е бил пряко свързан и с групата в Майорка и е участвал в пропагандните видеа, които тя е създавала.

Разследващите са установили, че групата в Майорка прогресивно е увеличавала последователите си, като това е ставало не само посредством тяхната активност в социални мрежи, а и на ежеседмични нелегални сбирки, на които членовете й са има строго определени и разграничени задачи. Един от тях е играел ролята на духовник (шейх), проповедите и духовните напътствия на който са ставали все по екстремистки. Друг член на групата е подбирал кандидатите, а третият е влизал в пряк контакт и ги е привличал (вербувал).

Операцията е само една от многото проведени от испанската полиция от повишаването на националната степен на антитерористична тревога до ниво 4 на 24 юни 2015 г. От тогава до сега, испанските сили за сигурност са задържали в страната и чужбина 178 джихадисти, като общият им брой за периода от 1 януари 2015 г. до сега е 223.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас