НОВИНИ

Подавляващото мнозинство (99%) от унгарците, участвали в организираното от правителството на Виктор Орбан допитване до народа са подкрепили позициите на управляващите по всички въпроси, отправени към народа на Унгария.

„Подавляващото мнозинство, 99% от респондентите подкрепиха позицията на правителството по отношение на всички 6 въпроса, поставени в Националната консултация (допитването до народа – бел.ред.)“, заяви на пресконференция в Будапеща Шаба Дьомьотьор, парламентарен секретар на кабинета на премиера. По думите му, обработката на отговорите на рекордния брой участници в допитването е завършен и „има абсолютно съгласие по факта, че Брюксел не може да изземе стратегически важни сфери на компетентност от Унгария“.

„Ние трябва да продължим определянето на данъците, заплатите и цените на енергията да бъде в нашите собствени ръце, да продължим да предприемаме всички необходими действия за борба с нелегалната имиграция, и да направим операциите на финансирани от чужбина активистки групи по-прозрачни“, заяви още той.

По думите му, въпросът до къде трябва да бъде теглена чертата между ЕС и националните сфери на компетенции е подложен на дебат в много европейски страни. „Националната консултация, която завърши на 30 май, може да бъде разглеждана като част от дебата за бъдещето на Европейския съюз. Унгария би искала един силен ЕС, който уважава националните държави и се гради на тях“, каза още Дьомьотьор.

Той допълни, че правителството е очаквало разразилите се диспути по отношение на допитването, напр. във връзка с миграционните квоти и оградата по границата, като подчерта, че сега позицията на правителството е получила силна обществена подкрепа.

Дьомьотьор обяви, че данните от допитването са публикувани на уебстраницата на правителството и коментира, че до крайната дата (30 май) са били получени отговорите на 1 680 933 унгарци, което е с около 400 000 повече отколкото гласувалите за левицата и със 700 000 повече, отколкото гласовете за (считаната за националистическа) партия Jobbik на палламентарните избори през 2014 г. Той допълни, че и отговорите на около 7 100 унгарски граждани, които са били получени след 30 май, също ще бъдат взети в предвид.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас