НОВИНИ

Правителството на Италия е разпоредило на посланика си в ЕС да представи искане за помощ и да изрази невъзможността на страната да се справи сама с настоящата миграционна криза.

За това съобщиха няколко италиански медии, между които националната информационна агенция ANSA, в. „Il Giornale“ и в. „Repubblica“.

По време на срещата си (в сряда, 28 юни) с еврокомисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос, посланик Массари е подчертал, че Италия е на границата на нейните възможности да се справи с настоящата миграционна криза в района на Средиземно море. Той е изтъкнал, че италианското правителство подчертава на социо-икономическото отражение на кризата върху някои региони на страната и е охарактеризирал обстановката като „непоносима“.

„Европа не може повече да обръща гръб и да се преструва, че нищо не се случва“, цитира част от писмото на италианското правителство в. „Il Giornale“. В писмото още се казва, че Италия ще продължи да води мисии по издирване и спасяване (на мигранти) в Средиземно море, но подчертава, че държавите от ЕС също трябва да приемат и разселват новопристигащите мигранти, съобщава ANSA. Агенцията добавя, че има възможност, италианските пристанища да спрат да разрешават на кораби, които не са италиански да влизат за да стоварват мигранти. (Очевидно, става въпрос за корабите на НПО, които в последно време действат като своеобразна „фериботна връзка“ за мигранти между либийското крайбрежие и Италия – бел.ред.)

Само през последните за два дни – понеделник и вторник в Италия са пристигнали („спасени“ или не) над 12 000 нелегални мигранти (по някои информации в италиански медии, те всъщност са над 13 500), и за периода от 1 януари до сега нарастването спрямо миналата година е с 13.43% - броят на мигрантите е достигнал 76 873 (по официални данни на МВР на Италия). Вероятно обаче те са доста повече, защото не всички са били стоварени в Италия от „спасителни“ кораби и част от тях остават нерегистрирани.

Президентът на Италия Серджо Маттарела, който е на посещение в Канада, описа случващото се по време на среща с канадския премиер Трюдо, като „невъобразимо“. „Тези дни, станаха 12 000 човека. Ситуацията е трудна, ако се продължава с този ритъм, ако не се спрат дебаркиранията, феноменът става невъобразим“, каза той.

Въпреки всичко това, за управляващите италиански политици, приемането на мигранти си остава приоритет, който те се опитват да наложат и на останалите страни от ЕС. „Една страна не може да се справи. Дори да е голяма и отворена страна, като нашата. Ние се нуждаем от международно сътрудничество, но някои европейски страни си остават неповлияни… Този път ние се борим с трудното управление на миграционните потоци. Една цяла страна се мобилизира, опитва се да управлява потоците и да се бори с трафикантите. Не е да раздухваме пламъците, а да помолим някои европейски страни да спрат да извръщат лице настрани, защото това повече не може да се търпи“, заяви премиерът Паоло Джентилони.

От своя страна, чиновниците в Брюксел пък очевидно продължават да оказват натиск с цел Италия да продължава да приема неограничен брой мигранти. „Освен операциите на ЕС, които не са под въпрос, проблемът с дебаркирането е регулиран с международните закони. Европейската комисия обаче счита за подходящо, всяка промяна в политиката първо да бъде дискутирана и комуникирана по подходящ начин, така че да даде на НПО възможност да се подготвят“, заяви Наташа Бертрауд, говорител на ЕК.

Нещо повече, еврочиновниците се възползват от ситуацията в Италия за да разпространят миграционните вълни и в останалите страни от ЕС. След срещата си с посланик Массари, еврокомисар Аврамопулос зави: „Ако е необходимо, ние сме готови съществено да повишим финансовата подкрепа за Италия. Италия е права, като казва, че ситуацията по Централно – средиземноморския маршрут е неудържима.“

Той допълни, че се е срещнал с италианския посланик за да „види, как да подобри подкрепата за страната“. „Ние имаме едно задължение – да спасяваме животи… но ние не можем да оставим шепа страни да се справят с това. Мястото за дискусия е неформалната среща на министрите на вътрешните работи от ЕС в Талин през следващата седмица“, каза още Аврамопулос.

Интересно, дали управляващите в Италия и чиновниците в институциите на ЕС, наистина вярват, че проблемът с миграцията е само и единствено в количеството на отпуснатите финансови средства?! Или просто продължават (очевидно им е станало навик) да лицемерничат?!

Самите НПО не възнамеряват да връщат спасените мигранти в Либия, но пък (и те!) настояват ЕС като цяло и страните – членки по отделно да увеличат своята подкрепа за приемането на мигранти в Европа. „Хората спасени на море, трябва да бъдат превозвани до най-близкото пристанище, където техните нужди и уязвимости могат да намерят бъз отговор“, гласи коментарът на една от НПО – „Лекари без граници“ (MSF), която участва в „спасителните“ операции. От организацията напомнят, че отдавна настояват за по-голяма подкрепа от страна на ЕС за тези операции, в които „трябва да участват всички държави“. Според МSF, трябва да има „разделение (на усилията на страните – бел.ред.) между спасителните операции на море и последващите дейности по приемане. По отношение на първите, нашата основна загриженост остава да осигурим адекватен хуманитарен отговор на онези, които се нуждаят от спасение“.

(Иначе казано, „спасяващите“ НПО ще продължават да транспортират мигрантите до Италия, а тяхното последващо „обгрижване“ „великодушно“ оставят на страните от ЕС – искат или не искат те това!)

Италианското правителство (и институциите на ЕС) реално не правят нищо за да спрат наплива на мигранти от Либия за Европа, като много политици и еврочиновници твърдят че това е на практика невъзможно. Но, реалността е малко „по-различна“ – по време на срещата на Г-7 в Таормина, о. Сицилия, италианските власти наложиха ефективна забрана за пристигането на мигранти на острова. И точно това и се случи – нямаше допуснати дебаркирания, което доказва, че при наличие на политическа воля, спирането или поне ограничаването на миграционните потоци е напълно постижимо.

Наистина, огромната част от пристигналите в Италия мигранти, нямат намерение да останат в страната – защото се стремят да отидат в европейски страни, където социалните системи са много по-щедри и съответно – получаваните блага са по-големи. Но доста по-твърдо охраняваните граници на Франция, Швейцария и Австрия на практика налагат на оромната част от „новоевропейците“ да останат в Италия – предимно в северните й части, където ситуацията наистина става взривоопасна.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас