НОВИНИ

Внесеният от лидера на холандската Партия на свободата законопроект за административно задържане предизвика много спорове.

Често тези спорове се водят „по принцип“, без да са чути аргументите на самия Вилдерс и другите вносители на законопроекта.

Поради това, предлагаме част от изказването на Вилдерс при внасянето на законопроекта, а също и на първите реакции към него.

„Госпожо Председател,

Европа е бойно поле. Една зона на война.

Атака след атака. Сега – почти всяка седмица.

Убити и ранени жертви. Невинни хора са убити, прегазени, взривени. Бомби с пирони, камиони и Калашници. Твърде лудо е да си го представим. Това е ужасно.

С едно единствено – и тъжно – изключение. Последното нещо, което чуват преди да умрат е силният крясък „Алаху акбар“. И тези, които ги обичат са оставени в мъка.

Моята партия споделя тяхната мъка. И скърби с всички жертви. Но ние сме също така и гневни.

Защото след всяка терористична атака не се прави нищо по основната причина за цялото това страдание.

Все още се отрича, че ислямът е причината за цялото това страдание, една злобна, насилствена идеология, която ние масово внасяхме. И населението систематично е заблуждавано и до днес. На хората им се казва, че ислямът е религия обичаща мира. Че има само малък брой екстремисти, злоупотребяващи с исляма.

Лъжи, Госпожо председател, всичко това са лъжи.

И сега, навсякъде в Европа ние понасяме последствията – една „Пета колона“, която ни подменя, колонизира ни и все повече ни тероризира.
Това, което трябва да се направи е очевидно. Моята партия го иска от години.

Ние трябва да спрем имиграцията от ислямските страни, ние трябва да затворим границите ни. Ние трябва да се съсредоточим върху ре-имиграцията. Ние трябва да денатурализираме и да изхвърлим престъпниците с двойно гражданство. Ние никога не трябва да разрешаваме на бойците от Сирия да се върнат в Холандия, а всички, които вече са се върнали трябва да бъдат затворени.

Но всичко това, вече не е достатъчно. Защото не направихме необходимото, ситуацията стократно се влоши.

Миналия петък, разузнавателните служби обърнаха внимание на една голяма заплаха. Цитирам от тяхната последна оценка на заплахата:

„Извършителите често са били известни на властите, но те не са били арестувани, поради недостатъчно доказателства срещу тях.“

Извършители, ние говорим за извършители на терористични актове, които (за щастие) в този случай, както аз го възприемам са били известни на чуждестранни разузнавателни служби, но не са били арестувани и поради това са могли да убият невинни хора.

Как е възможно това? Защо ние позволяваме това да се случва?

Ние трябва най-после да въведем административното задържане.

Аз съм горд, да предам един законопроект, от името на няколко колеги (депутати – бел.ред.)…

И този законопроект предлага, хора, които по тяхното поведение, могат да бъдат свързани с тероризма или подкрепата на тероризма, да бъдат затворени, за да се защити нашата национална сигурност – дори и когато няма достатъчно доказателства те да бъдат арестувани.

Има реално спешна необходимост това да бъде направено.

Защото криминалният закон и частичните забрани, вече не са достатъчни. Това е необходимо, защото броят на джихадистите и техните симпатизанти в Европа нараства неимоверно.

Само във Великобритания има 23 000 джихадисти. В останалата част от Европа, не е много по-добре. И в нашата собствена Холандия, джихадисткото движение има стотици джихадисти, готови да използват насилие и - според разузнавателните служби – тук също има и няколко хиляди техни симпатизанти, които, цитирам „могат за кратко време да се трансформират в безмилостни бойци.“

Хиляди симпатизанти на джихада в Холандия! Които за кратко време могат да се превърнат в безмилостни бойци! Това е, което казват разузнавателните служби. Хора, които могат да ни атакуват всеки един ден – тук, в Холандия.

Защо им позволяваме да се разхождат свободно?! Защо тези на правителствената скамейка (банката на правителството в парламента – бел.ред.) ги оставят да ходят свободно наоколо?

Госпожо Председател, това е извънредно опасно!

И накрая, не е възможно и да бъдат наблюдавани през цялото време. За да наблюдават денонощно 1 човек, на разузнавателните служби им трябват 20 служители. И това е просто невъзможно.

Административното задържане е абсолютно необходимо. Трябваше да го въведем преди много време. Можеше да бъдат спасени невинни човешки животи.

Направете го! Аз казвам на трима човека на правителствената скамейка. Направете го, не си бъркайте с пръсти в носовете.

Това е поради което съм щастлив да представя нашето предложение…“

В хода на първите реакции на депутати от други партии след представянето на предложението, Вилдерс и партията му са обвинени, че предимно се занимават с хората с „ислямски произход“, което е определено от холандски депутат, като „отвратително“.

На това, Вилдерс отговаря, че според проучванията, „73% от мюсюлманите в Холандия заявяват, че тези, които заминават за Сирия да се бият са герои. 70% от мюсюлманите казват, че религиозните правила, такива като в Корана са по-важни от светските закони. 11% от холандските мюсюлмани желаят да използват насилие в Холандия в името на вярата. Това са над 100 000 човека! Над 100 000 човека в нашата страна казват: Аз желая да използвам насилие. Това е гигантски проблем. Ние си внесохме това. Ние трябва да се освободим от това.“

Пълен запис на изказването на Вилдерс и дебатите по него можете да видите ТУК.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас