НОВИНИ

Високопоставен представител на ЕС предупреди, че жените и децата свързани с различни терористични групи в Близкия Изток, вкл. и „Ислямска Държава“ (ИД) все повече се завръщат в страни в Европа и някои от тях представляват опасност за сигурността в тези страни.

В доклад до Европейския Парламент, президентът на Евроджъст Мишел Конинскс предупреждава за „новата тенденция“ на жени и младежи, които се връщат в Европа от бойни зони в Близкия Изток.

„Ние виждаме, че жени и младежи се връщат в Европа и те се нуждаят от специално внимание“, казва тя на евро-депутатите при представянето на доклада.

По думите на бившият белгийски прокурор, това че си дете или жена не те прави „не опасен“, „ако вие имате терористични намерения и способността, и ако вие имате и двете едновременно, вие представлявате опасност“.

Тя допълва, че темата с децата е особено чувствителна, и че европейската правораздавателна система за непълнолетни трябва да започне да се адаптира към ситуацията.

За непълнолетните, които се връщат като жертви, трябва да бъдат полагани грижи по много адаптиран начин., казва още тя и допълва, че дори за „младите хора, превърнати в машини за убиване в бруталните условия на територията на Даеш (Ислямска държава – бел.ред.), също трябва да бъдат полагани грижи по най-добрия възможен начин“.

Успоредно с това, Конинскс признава, че жените, връщащи се от зони на конфликт могат да станат „супер опасни“ – ако имат престъпно или свързано с тероризма минало. Тя подчертава още нееднаквите правни системи в Европа, като някои (но не всички) държави – членки наказват връщащите се жени, които само са готвели или помагали по друг начин на мъжете – терористи. „Обикновеният факт, че си булка на чуждестранен боец, не е наказуем навсякъде, но ние виждаме някои леки разлики“, казва шефът на Евроджъст.

По думите й, „не изглежда да се увеличава“ връщането на мъже – бойци, въпреки загубите на ИД в Мосул и в района на столицата на джихадисткото групировка – град Ракка в Сирия. „Обратното, ние виждаме повече шансове, те да бъдат преместени в зони на война и ще има смяна от Сирия, Ирак към други близки райони“, заявява Конинскс.

Безспорно, докладът на Евроджъст и мнението на неговият шеф Конинскс са доста „интересни“. Остава само да разберем, какво имат в предвид еврочиновниците под специални грижи за „машините за убиване“, които по европейските стандарти са „деца“, а по стандартите на воюващите в Близкия Изток и на други места терористични джихадистки организации, а не рядко и на правителствата на страните са пълноправни „бойци – джихадисти“. Нима те не са опасни? Очевидно, от Евроджъст предпочитат да „не забелязват“ или поне „да забравят“ за т.нар. „детска бригада“ на ИД – „Лъвчетата на Халифата“, заснетите на видеозаписи екзекуции на пленници от такива „дечица“ и настояват да се предприемат въпросните „специални мерки“. И какво означава твърдението, че жените на джихадистите „само са готвели или помагали“ на мъжете – терористи? Защото на военен език това се „превежда“ като логистична поддръжка, а според много правни норми е и престъпно помагачество. Всички сме „наясно“, че сигурно в рамките на тази „помощ“, напр. младите момичета от Великобритания, станали „булки“ на джихадисти в Сирия активно обработваха в социалните мрежи свои връстнички в полза на джихада и Халифата – или казано другояче, водеха пропаганда и вербуваха хора. Или пък напр. женските отряди от точно такива „булки“, изпълнявали в контролираните от ИД територии ролята на „Шериятска полиция“ или включили се в подготвителните лагери за „жени – джихадисти“. Нима това не е достатъчно за съдебно преследване?

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас