НОВИНИ

Съветът за сигурност на ООН се споразумя за намаляване на мироопазващата мисия в проблемния судански регион Дарфур.

Съветът единодушно прие изготвената от Великобритания проекторезолюция, която предвижда намаляване на числеността на военните и полицаите в съвместната мисия на ООН и Африканския Съюз (АС), позната като „UNAMID“ с най-малко 30%.

Силите на UNAMID бьхя разположени в Дарфур през 2007 г. и включват около 16 000 сини каски на терен, които трябва да защитават цивилните.

ООН и АС поддържат мнението, че конфликтът в Дарфур затихва и съответно мисията, която е една от най-скъпо струващите с бюджет над 1 млрд. долара трябва да бъде съкратена.

Съветът се е съгласил на постепенно намаляване на числеността, което трябва да бъде осъществено на 2 фази от по 6 месеца. Първото намаляване ще намали числеността на UNAMID от 13 000 на коло 11 400 преди да се стигне до численост от 8 735 до края на юни 2018 г.


Броят на полицаите ще бъде намален от 3 150 на 2 888 към януари следващата година и на 2 500 към юни.

Намалената по численост UNAMID ще бъде прехвърлена в региона Джебел Марра, от където са и по-голяма част от съобщенията за насилие към момента.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас