НОВИНИ

Бившата съпругата на джихадист от „Ислямска Държава“ (ИД/ИДИЛ) убит в Сирия разкрива тесните връзки между терористичната организация и Анкара и предупреждава, че „малка армия“ джихадисти са стационирани в южната ни съседка.

Съпругът на Ноур ал-Хода е бил убит в битка в Сирия, след като се е развел с нея и тя е била преместена от Газиантеп (в Турция) в град ал-Рай’е (сирийски град в северната част на говернорат Алепо, близо до границата с Турция).

Жената разказва, че всеки ден голям брой бойци на ИД влизат в Сирия през турската граница, практически пред очите на турските граничари.

Тя коментира още, че организацията, която в много държави е класифицирана като терористична, развива „бурна дейност“ в Турция и допълва: „Аз мога да кажа, че сега една армия от членове на ИДИЛ е в Турция и повечето от тях са активни в Езине, Газиантеп и Урфа“.

Ал-Хода коментира още, че Турция оказва логистична подкрепа на ИД и я снабдява с дрехи и храни. Жената дори цитира бившият си съпруг, който е заявил, че Анкара и ИД имат „добри търговски връзки“ и че Турция е получила „добър приход чрез търговията с петрол“ с терористичната организация.

Ако присъствието на голям брой джихадисти от ИД на територията на Турция е (донякъде) обяснимо за районите на Газиантеп и Урфа, които се намират близо до границата със Сирия, то особено внимание заслужава твърдението, че те са също така многобройни и активни в района на Езине - град, намиращ се в западната част на Анадола, в близост до пролива Дарданели в провинция Чанаккале и до егейското крайбрежие на Турция.

По информация на FNA.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас