НОВИНИ

Властите в страните от ЕС стриктно се придържат към толерантното прикриване на информация за криминалните престъпления, извършвани от мигрантите. Все пак, макар и трудно, понякога истината излиза наяве.

Холандската полиция е предоставила на най-големия вестник в страната – „De Telegraaf“ статистика за криминалните престъпления, извършени от търсещи или вече получили убежище (статут на бежанци) лица.

Вестникът отдавна се опитва да получи тази информация, позовавайки се на Закона за свобода на информацията. Но, първоначално, Националната полиция на Холандия е отрекла да събира и съхранява статистически данни за търсещите убежище и престъпленията, извършвани от мигрантите.

Журналистите от вестника обаче, са успели да разберат, че полицията на Амстердам събира подобна информация по искане на кмета на града, и че дори е създадена специална група от анализатори (наречена „Миграция и престъпления от чужденци“), която да установи, дали е по-вероятно, мигрантите да извършат криминални престъпления.

Това е заставило полицията да оттегли (?!) предишните си твърдения (простичко казано – лъжи – бел.ред.) и даже да съобщи, че такава информация всъщност има, но не било възможно да бъде разпространявана „поради важността на текущи разследвания“. (Доста смехотворно твърдение, но…)
В крайна сметка, след дълго протакане, от „De Telegraaf“ най-накрая получили информацията.

Реално, за повечето холандци, представените данни не са изненада – те имат горчив опит „от първа ръка“, защото много от тях са „изпитали на гърба си“ „културното обогатяване“, което мигрантите носят със себе си.

Несъмнено, информацията все пак е „прочистена“ (което личи от някои логични несъответствия), но дори и така, данните са „зашеметяващи“.
Те с отнасят за 2015 и 2016 г.

Само през този период, почти 10 000 бежанци са били заподозрени в криминални престъпления (вкл. и в участие в организирани престъпни групи). През тези две години има 104 случая, при които мигранти със статут на бежанци са били заподозрени за извършването на сериозни престъпления, като въоръжени грабежи/обири и сексуални престъпления. 183 мигранти са рецидивисти, а други около 9 300 са били заподозрени в извършването на едно престъпление. Това са все лица, които са подали молби за получаване на убежище (или са получили такова) само през 2015 и 2016 г. И

лиза, че от общо подалите молби през тези години молби около 60 000 мигранти, поне около 10 000 (над 16%) са криминални престъпници.
Това, което прави нещата още по-лоши е, че изглежда, че големи групи от търсещи убежище лица са част от организираната престъпност, местят се от страна в страна и крадат (обират) буквално „по поръчка“. При един от споменатите случаи се описва, как бежанците напускат местата, където живеят всяка нощ около 03.00 ч. – вероятно с цел извършването на криминални престъпления. Полицията съобщава също, че е открила и списъци с поръчки – какво точно да бъде откраднато.

През първите 9 месеца на 2016 г. полицията е завела официални доклади за 663 случая на кражби и 302 случая на престъпления срещу личността, които варират от заплюване в лицето на хората и обиди, до сексуални нападения и изнасилвания от търсещи убежище мигранти. Тук обаче не са включени по около средно 200 „инцидента“ ставащи всеки месец, при които се е наложила намесата на полицията, но не са били отправени обвинения.
Холандската прокуратура често решава да не отправя обвинения към заловени мигранти, които са извършили престъпления - за да не се смесват съдебните дела с процеса на депортиране. Но, когато мигрантите не се депортират или процедурите по депортирането им се проточат, това означава, че лица извършили криминални престъпления спокойно се разхождат на свобода.

Според „De Telegraaf“, забелязва се промяна в националността на мигрантите – постепенно тези от Източна Европа се „изместват“ от произхождащите от страните от Северна Африка. Оказва се още, че по-голямата част (около две трети) от т.нар. „бежанци“, всъщност произхождат от т.нар. „сигурни страни“ (най-голям брой престъпници – мигранти са от Албания, Грузия, Мароко и Алжир), което почти автоматично ги лишава от възможността да получат бежански статут.

Но това съвсем не означава, че ще бъдат депортирани… Според холандската полиция, когато се почувстват застрашени от депортиране, те просто отиват в друга европейска страна, като при това, „подбират“ страните центровете за настаняване към които се отправят, търсейки най-добрите условия за настаняване и местата, където шансовете им да получат бежански статут/убежище са най-големи.

Разбира се, прикриването на подобна информация, лъжите и протаканията от страна на политици и полицаи си има своето обяснение. В случая с Холандия то е очевидно. Ако тази информация беше предоставена на „De Telegraaf“ незабавно след като е била поискана, то (по мнение на много от коментиралите я в различни форуми и социални мрежи холандци) резултатите от скорошните парламентарни избори биха били „доста по-различни“. От друга страна, следва да отбележи и „една подробност“ – когато преди изборите Партията на свободата на Геерт Вилдерс изнасяше подобни данни и информации, тя беше редовно обвинявана в „ксенофобия“, „расизъм“ и дори – „подклаждане на екстремизъм“…

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас