НОВИНИ

Съветът за национална сигурност на Германия е одобрил продажбата на Израел на още 3 подводници, способни да носят ракети с ядрени бойни глави.

Към момента, ВМС на Израел разполагат с 5 подводници клас „Делфин“, като още една ще бъде получена до края на тази или през следващата година. Трите нови подводници ще бъдат също като досегашните произведени от „Thyssen - Krupp Marine Systems“, като сделката е на стойност от 1.5 (по някои информации – 1.3) милиарда долара, съобщи „Дер Шпигел“ без да споменава източниците си.

Всяка от подводниците клас „Делфин“ може да носи до 16 торпеда и изстрелвани от подводници крилати ракети с радиус на действие най-малко 1 500 км., които могат да носят ядрени бойни глави от 200 килотона взривен еквивалент. По мнение на специалисти, тези подводници са с много големи възможности да останат неоткрити от противника. Счита се, че израелските подводници са въоръжени с ядрени ракети, които осигуряват на Израел възможността за т.нар. „втори удар“, въпреки че израелското правителство официално никога не е признало наличието на израелски ядрени оръжия – в рамките на т.нар. „политика на ядрена неяснота“.

Според официални твърдения, новите три подводници не са предназначени да увеличат способностите на израелските ВМС, а ще бъдат предназначени да заменят онези от вече доставените, които се приближават до излизане от годност.

Немският вестник съобщава още, че СНС на Германия е решил също, че сделката може да бъде отменена – ако в рамките на водено разследване бъдат потвърдени подозрения за корупция. Това е станало, след постигането на договореност между правителствата на Германия и Израел, да бъде подписан меморандум за разбирателство, включващ клауза, даваща право на Берлин да анулира сделката, ако бъде потвърдено наличието на корупция.

Такива (две) разследвания се водят успоредно и от Германия, и от Израел. Те се основават на обвиненията, че личният адвокат на израелския премиер Бенямин Нетаняху е повлиял поръчката да бъде възложена на концерна „Thyssen - Krupp“, който той представлява в Израел.

През ноември 2015 г. главният прокурор на Израел Авишай Манделблит разпореди официално разследване (известно в Израел като „Случаят 3 000“), дали премиерът Нетаняху е бил повлиян при възлагането на поръчката от бизнес връзките на адвоката му Давид Шимрон с „Thyssen - Krupp“. Тогава, възлагането на поръчката беше оспорено от част от свързания с отбраната израелски политически елит, вкл. тогавашния министър на отбраната Моше Яалон. Наскоро, Яалон свидетелства срещу Нетаняху в рамките на разследването (което е и само едно от няколкото водени срещу него разследвания за корупция). Според информации в израелските медии, Яалон е заявил, че Нетаняху е бил пряко въвлечен в преговорите за поръчката на най-малко три подводници, които били водени без участието на политическото ръководство, свързано с националната сигурност.

Засега, от „Thyssen - Krupp“ заявяват, че считат, че при сключването на сделката, около 30% от която (според някои информации) се финансира от правителството на Германия, не е имало неправомерни действия.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас