НОВИНИ

Лидерът на управляващата в Полша, „Закон и справедливост“ Ярослав Качински заяви, че страната не е задължена да приема мигранти от Северна Африка и Близкия Изток, защото не е експлоатирала тези държави и трябва да се грижи за собствената си сигурност.

„Ние не сме експлоатирали страните, от които бежанците сега пристигат в Европа. Ние не сме използвали тяхната работна сила и не сме ги канили в Европа. Ние имаме пълното морално право да кажем „не““, казва той в свое изявление на V Конгрес на политическото обединение, цитиран от ТАСС.

По думите на Качински в ситуацията „става въпрос не само за тероризъм, но и за обикновена сигурност“. „Няма никакви причини за радикално намаляване на стандарта и качеството на нашия живот“, отбелязва той и подчертава, че миграцията носи със себе си и икономически усложнения.

Освен това, той отбеляза, че неговата партия не е „антиевропейска“, защото е приветствала влизането на Полша в ЕС, а сега е благодарна за получаваните от нея европейски фондове. „Фактът, че ние ги ценим високо (фондовете), не означава, че ние сме загубили правото на различни оценки, вкл. и тези в исторически контекст“, каза той и напомни, че страната никога не е получила никакви компенсации за понесените през Втората световна война загуби. „Следва да се напомни, и е важно, за това да помнят нашите критици на Запад, че Полша беше първата страна, която даде военен отпор на немския хитлеризъм“, каза Качински и допълни, че малко по-късно, тя е станала жертва и на нападение от СССР. „Появява се въпросът, получили ли сме поне някаква компенсация за тези гигантски загуби, невъзстановени и до сега, загуби в хора, елити? Не. Полша никога не се е отказвала от тези компенсации. Онези, които мислят другояче бъркат“, заяви той.

„Ние трябва да вземаме под внимание икономическия аспект. Полша отвори своя пазар 12 години преди влизането в ЕС“, напомни Качински и добави, че отплащането за това е недостатъчно и закъсняло. Освен това, „евтината полска работна ръка също служи на тези икономики“, каза той.
„Ако се говори за използването на европейските средства, то от тях в по-голяма степен се възползват предприемачите от тези (западни) страни, печелейки от това. Предприятията в Полша всяка година предават на Запад без данъци десетки милиарди злоти“, заяви лидерът на Закон и справедливост.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас