НОВИНИ

Иранският износ (извън петрола) за страните от ЕС се увеличил драстично през първите четири месеца на тази година.

Стойността на изнесените от Иран стоки през периода януари – април 2017 г. е достигнала 3.4 млрд евро, което е увеличение с над пет пъти в сравнение със същия период на 2016 г., съобщава иранската информационна агенция ИРНА.

В същото време, общият износ на Иран за страните от ЕС е достигнал 6.5 млрд евро – увеличение от 127%, спрямо миналата година, когато той е бил под 3 млрд евро.

Има увеличение и в износа от ЕС за Иран – с 44% през първите 4 месеца на т.г., като общата стойност е достигнала 3.1 млрд евро, докато през 2016 г. тя е била 2.1 млрд евро.

Иран изнася в ЕС най-вече промишлени стоки като горещо валцувано чисто желязо, стомана, а също и кондензати, лек петрол и метанол.
Страните от ЕС изнасят за Иран машини, лекарства, медицински апарати, транспортно оборудване, пластмаси и др.

Най-големи потребители на ирански стоки са Испания, Франция, Гърция и Италия, но най-голям търговски партньор на Иран е Германия. През миналата година търговският стокообмен между двете страни е достигнал около 3 млрд евро, но по мнението на ирански и немски експерти, може да се очаква, че той ще нарасне в най-близко бъдеще.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас