НОВИНИ

Офицер от френската полиция е обвинен оказване на помощ на джихадисти, искащи да се присъединят към „Ислямска Държава“

Офицер от френската поиция, за когото се предполага че подкрепя „Ислямска Държава“ (ИД) е бил обвинен в оаказване на помощ на джихадисти, пътували в Близкия Изток и присъединили се към терористични организации.

Той е арестуван на 27 юни в парижкото предградие Кремлин-Бичерте, където е бил стациониран и е обвинен в „конспирация и измама свързани (отнасящи се) с терористична група“, съобщава „IВ Times“.

Предполага се, че той е помагал на брат си да вербува джихадисти за терористична клетка. Брат му е в затвора за година - след като са разкрити връзките му с джихадисти от ИД в Сирия.

Френските разузнавателни службисмятат, че офицерът от полицията е използвал позицията си, за да ползва секретни полицейски данни (вкл. дела) според съобщения в местните медии. Той е бил обвинен в изразяване на вярност (привързаност) към идеологията на ИД и използване на фалшиви документи за получаване на пратки.

Между 2012 г. и 2015 г., 17 офицери в Париж са демонстрирали подозрително поведение (и навици), които са предизвикали притеснения в техните началници според вътрешен документ на полицията, до който се е добрал вестник „Le Parisien“. Един от полицаите споменати в списъка е призовавал за убийство в страницата си във „Фейсбук“.

Когато бележката е станала публично достояние, шефът на парижката полиция Патрис Латро е признал, че „фенвомен на радикализация в полицейските сили съществува“ , но е настоявал, че е „извънредно маргинален“ като се има в предвид, че полицаите във френската столица са над 27 000.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас