НОВИНИ

Срещата на Г-20 в Хамбург е съпроводена с насилия, които в петък вечер (7 юли) прераснаха във вандализъм и разграбване на магазини в един от кварталите на града.

Това се случи в считания за „ляв“ квартал на Хамбург Шанцефийртел. На развилнелите се протестиращи, които изградиха огнени барикади, полицията отговори с масирано присъствие и водни оръдия. В последствие дори бяха извикани специални полицейски сили, въоръжени с бойно автоматично оръжие – когато е била разпространена информация, че „протестиращите“ са се въоръжели с коктейли Молотов, а също и със самоделни огнестрелни оръжия.

По информация на полицията, около 1 500 размирници са ограбили и вандализирали офиси и магазини. След полунощ (в ранните часове на събота, 8 юли) полицейските сили са навлезли в района и са се опитали да разпръснат тълпата. Срещу някои групи протестиращи са били използвани лютиви спрейове. В отговор срещу полицейските машини са били хвърляни бутилки.

Хамбургската полиция заяви, че служителите й са били „шокирани“ от насилието, започнало още вечерта на четвъртък (6 юли) и в последствие ескалира в някои райони на града, където са били атакувани магазини и са подпалени няколко автомобила. „Ние никога не сме виждали такова насилие и такава степен на омраза“, заяви пред „Bild“ говорителят на полицията Тимо Зил.

Според официалните съобщения, до сега са били ранени 197 полицаи, като нараняванията им не са сериозни. Колко са ранените демонстранти не е известно.

Задържаните протестиращи са стотици, като на няколко от тях вече е повдигнато обвинение. Група, наричаща се „Разследващ Г-20 комитет“, която служи за контактна точка на демонстрантите обвини хамбургската полиция за насилствените сблъсъци, а адвокати на задържаните се оплакаха, че не им е бил осигурен незабавно достъп до техните клиенти.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас