НОВИНИ

Агенцията по бежанците на ООН (UNHCR) предупреди Испания да се „готви“ за голям наплив на мигранти от Африка преминаващи Средиземно море по маршрута Мароко – Испания.

Според Агенцията, досега потокът на мигранти от Северна Африка за Испания се е удвоил в сравнение с 2016 г., като това е и (засега) маршрутът, по който броят на мигрантите се увеличава най-бързо. Въпреки че нарастването на нелегалните мигранти, пристигнали от Либия в Италия се е увеличил с 32% спрямо 2016 г., нарастването по маршрута Мароко – Испания е със 75%. От началото на годината до сега, по испанският маршрут в Андалузия са дошли около 6 800 човека, като само през юни те са били 1 900 – четири пъти повече спрямо същия месец през м.г.

Подобни са и данните на испанското правителство. Ако през периода 2010 – 2016 г. средногодишно по море в Испания са пристигали под 5 000 нелегални мигранти, то през тази година се очаква те да достигнат над 11 000.

Идващите в Испания са предимно млади мъже от Камерун, Гамбия, Гвинея и Бряг на слоновата кост. Освен това, маршрутът Мароко – Испания се счита от мигрантите за „по-сигурен“. „Хората говорят да се ходи в Испания. Изглежда, че е по-безопасно да се отиде от Мароко в Испания, отколкото през Либия“, заявява един от тях пред „Sky News“.

Предупреждението на ООН към Испания идва на фона на зачестилите напоследък информации, че е възможно Италия да затвори своите пристанища за т.нар. „спасителни кораби“ на НПО, превозващи нелегални мигранти от Северна Африка за Италия.

Извънредна среща на ЕС по мигрантската криза завърши с призив на ЕК към страните – членки да приемат мигранти директно от Египет, Етиопия, Либия, Нигер и Судан. ЕС призовава страните, до септември 2017 г. да обявят обещания да приемат на „доброволни начала“ 37 000 мигранти.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас