НОВИНИ

Нов луксозен „интерактивен информационен център“ на ЕС – този път в Париж, ще струва на европейските данъкоплатци „само“ по 6 млн евро за наем на година и 12 млн евро за обновяване на сградата.

Еврочиновниците пръскат парите на данъкоплатците с широка ръка.

След като през миналата година беше завършена новата сграда на Европейския съвет (300 млн евро), в Брюксел бе изграден музей на ЕС (56 млн евро), планира се изграждането на нова сграда за Европейския парламент - за 500 млн евро, сега станаха известни намеренията да бъдат щедро похарчени още пари.

ЕС възнамерява да наеме сграда в централната част на Париж, където да бъде открит поредният „Дом на Европа“. Наемът на сградата (която ще бъде ползвана съвместно от Европарламента и Европейската комисия) ще бъде около 6 млн евро на година, а сметката по реновирането й – поне 12 млн евро. Според френския евродепутат Елизабет Морин – Чартие „Това ще бъде комуникационно пространство за всички граждани, защото целта на Антонио Таяни (президентът на Европарламента, ЕП – бел.ред.) е да доведе европейците по-близо до ЕС“.

Според паметна бележка на генералния секретар на ЕП Клаус Веле до Бюрото на ЕП от 26 юни т.г., били са огледани няколко потенциално възможни места в Париж, но изборът е паднал върху сградата на бул. „Осман“ № 51, защото това е „изключително място, където минават по около 18 000 човека на час“ и този голям трафик го прави „много атрактивно за информационни нужди“. Сделка със собственика на сградата все още не е сключена, но преговорите ще започнат съвсем скоро.

По думите на Веле, проектът включва и създаването на информационен център „Изживей Европа“, който може да бъде сравнен с този, който се намира н Берлин. Очаква се, новият „Дом на Европа“ да започне да функционира през 2020 г.

Просто за сравнение – подобно съоръжение има и в центъра на София, на ул. „Г.С.Раковски“. Колко ли от хилядите столичани и гости на столицата, които преминават покрай луксозната сграда са „изживели Европа“?

Ефектът от подобни съоръжения е „меко казано“ липсващ или дори обратен от търсения от еврочиновниците – по-голямата част от европейците възприемат негативно подобно „очеизвадно“ пилеене на парите от техните данъци.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас