НОВИНИ

ЕК откри срещу Унгария наказателна процедура заради закона за дейността на неправителствените организации (НПО) и даде месец да поправи закона за висшето образование. Представители на унгарското правителство заявиха, че то няма да се огъне под натиска.

Според новия закон, НП, които получават външно финансиране над 24 000 евро годишно, трябва да посочват, че са „подкрепяни от чужбина" и да съобщават на властите подробности за получаваното финансиране. Ако не го направят, подлежат на наказания.

Според ЕК, това законодателство не съответства на правилата в ЕС, затова дава едномесечен срок на Будапеща за отговор. Според ЕК спорният закон е в разрез с правото на събиране, със свободата на движение на капитали и вероятно не осигурява защита на личния живот. При необходимост, ЕК щяла да даде Унгария на Съда на ЕС. 

ЕК предприе и поредната стъпка от наказателната процедура срещу Унгария, свързана с националния закон за висшето образование. Според ЕК приетите през април законови промени от парламента в Будапеща са в разрез със свободата за разкриване на бизнес, с правото на образование и с академичната свобода. Сега, ЕК дава на Унгария един месец срок да приеме необходимите (според ЕК) поправки.

И двата случая, „гневът“ на евробюрократите е предизвикан от възприемането от тях на поправките в националните закони като заплаха за съществуването на Централноевропейския университет и неправителствените организации, основани и финансирани от Джордж Сорос. И съответно – предприемат мерки в негова и тяхна защита, независимо от факта, че по този начин се намесват в правомощията и компетенциите на националните власти и рискуват още по-голямо разделение в ЕС.

По всичко личи обаче, унгарското правителство няма да се огъне пред натиска на Брюксел.

В отговор на съобщението на ЕК, заместник-министърът на правосъдието на Унгария Пал Вьолнер направи официално изявление:

„Правителството е готово да се изправи пред наказателните процедури по отношение на Закона за НПО и ще защитава интересите на Унгария с всички възможни средства. Нещо повече, ние настояваме за по-голяма прозрачност по отношение на групите активисти, които са финансирани от чужбина.

Тези организации са които искат да отслабят отбранителните способности на Унгария в борбата срещу нелегалната имиграция.

Ние считаме за извънредно показателно, че това са точно тези групи политически активисти, които отказват да изпълнят новия закон и да се регистрират, като получаващи значителна част от тяхното финансиране от мрежата на Джордж Сорос. Само преди няколко дни, чрез негов говорител, милиардерът даде ясно да се разбере, ме би искал да разсели стотици хиляди имигранти в Европа, вкл. и в Унгария.

Резултатът от Националното допитване ясно показва, че народът на Унгария е съгласен със задължаването на финансираните от чужбина организации да се регистрират. Мнозинството от 99% изпрати също така и ясно послание, че подкрепя твърдите действия срещу нелегалната имиграция.“

Извън официалното изявление, Вьолнер коментира, че ЕК прави нещо като „показателен процес“ срещу Унгария по отношение на квотите (за приемане на мигранти) – предвид на факта, че тя не е стартирала наказателни процедури срещу всяка една страна, която не изпълнява съответната резолюция. „Становището на Комисията е в съответствие с волята на Джордж Сорос, който иска Брюксел да приеме неговия собствен план по миграцията“, каза заместник министърът.

По думите му, причината ЕК да започне наказателни процедури срещу Унгария, вероятно е, че страната представя най-решителната позиция по проблема и даже се е обърнала към съда, за да я потвърди. Той напомни, няколко страни – членки на ЕС не са изпълнили поетите от тях задължения по отношение на разселването на имигрантите, а много (страни) изобщо не са приели мигранти. В резултат, реално едва 11.8% от предварително определените количества мигранти са били разселени.

До 13 юли, Унгария трябваше да отговори на ЕС, защо не е изпълнила своите задължения в съответствие с резолюцията. В своя отговор, Унгария е изброила десет правни аргумента, обяснявайки, защо страната не е длъжна да изпълни резолюцията. Унгария имаше четири седмици да изпрати своя отговор – вместо обичайните два месеца“, допълни Вьолнер.

„Ние напълно знаем, какво мислят хората“ и съответно – правителството твърдо отхвърля квотите, каза той и подчерта, че „Ние не сме готови да изпълним бежанските квоти, които са ни наложени насила, или да приемем под каквато и да било форма разселването на имигранти, които ние не искаме“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас