НОВИНИ

Анкара се е съгласила да плати 2.5 млрд. долара за закупуването на руските ракетно-зенитни комплекси С-400 с условието, Москва да трансферира и технологията.

„За Турция, ключовият аспект на всяка сделка е трансфера на технология или ноу-хау. Руското споразумение ще позволи две от батареите С-400 да бъдат произведени в Турция, което служи на тази цел“, коментира официален турски представител за „Блумберг“.

Според предварителното споразумение, Русия ще изпрати в Турция две системи С-400 през следващата година и след това ще помогне на Анкара да произведе още две.

Говорителят на руската „Рособоронаекспорт“ е казал, че не може да коментира в момента сделката с Турция.

Ако сделката се осъществи това ще бъде директен „шамар“ в лицето на НАТО и частично САЩ. Нито руските С-400, нито китайският им „еквивалент“ FD200 са съвместими с другите натовски системи.

Според някои съобщения за споразумението, турският представител е коментирал, че „турските“ С-400 няма да бъдат оборудвани със системата „свой-чужд“, което на практика означава, че могат да бъдат използвани срещу всякакви цели без ограничения.

С-400 („Триумф“) са последно поколение зенитно-ракетни комплекси с голям и среден обсег на действие – те могат да откриват, проследяват и унищожават самолети (вкл. такива със система „Стелт“), дронове и ракети на разстояние до 400 км.(за аеродинамични цели) и до 60 км. (за тактически балистични цели).

Комплексите са на въоръжение в руската армия от април 2007 г.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас