НОВИНИ

По данни на белгийският орган за анализ на риска, един на пет от тези, които се връщат в Белгия от зони в Сирия, контролирани от „Ислямска Държава“ (ИД) е или непълнолетен или жена.

Данните са от последният списък изготвен от ОCAD и са били разпространени от министъра на вътрешните работи Жан Жамбон в отговор на въпрос от депутата Вели Юксел.

Настоящият списък с терористи влючва 621 имена, за 121 от които OCAD предполага, че са били в Сирия – от тях 23 са жени и 1 е дете.

„Увеличаващият се брой на жени и деца, които се завръщат е причина за безпокойство“, коментира Юксел пред белгийски журналисти. По думите му, в случаите с деца става въпрос за „непълнолетни, които са заведени в Халифата от техните бащи или майки или са били родени в Ирак ли Сирия“.

„Имайки в предвид, че първият джихадист напусна (замина) преди 5 г. това е нещо, което заслужава нашето внимание“, коментира още той.

Жамбон се е съгласил с мнението на Юксел и е коментирал, че се изисква „персонализиран подход“ за справяне с жените и децата, които се завръщат“.

Въпросът е бил обсъждан и с 23 местни сили със специални задачи, които са създадени из страната в места, от където има джихадисти заминали за Халифата.

Смята се, че 122 белгийски джихадисти са умрели в боеве в Сирия и Ирак по време на първите 6 месеца на годината, а 3 нови джихадисти са напуснали Белгия – за цялата 2016 г. заминалите от Белгия са 7.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас