НОВИНИ

По време на боевете за иракския град Мосул, джихадистите от „Ислямска Държава“ (ИД) активно са използвали бомбаджии-самоубийци.

Повечето от тях са били чужденци според изявление на иракския бригаден генерал Яхя Расул направено по време на телеконференция организирана от Пентагона.

„Когато бойците разбраха, че се намират на границата на поражението, те от отчаяние започнаха да използват самоубийци – мъже и жини.“, казва генералът, цитиран от ТАСС.

По думите му, „около 80% от тях бяха чужденци“. Той коментира още, че само за един ден са били регистрирани 17 случая на самовзривявания и че най-малко 6 от тях са били чужденци.

Расул, който е представител на обединения щаб на операцията „Непоколебима решителност“ – която се провежда в Ирак и Сирия от водената от САЩ коалиция - е отбелязъл също, че джихадистите са минирали сгради и улици в града (което е „стандартна практика не само за ИД при напускане на населени места), както и че са използвали „гражданското население като жив щит“.

На 10 юли, иракският премиер Хайдар ал-Абади официално обяви за окончателна победа над ИД в Мосул.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас