НОВИНИ

Британски съд даде 5 г. затвор на мъж воювал в Донбас
Съдът в Манчестър осъди на 5 г. и 4 м. затвор британеца Бенджамин Стимсън за това, че е служил в състава на опълчението на сомопровъзгласилите се Донецка и Луганска Народни Републики (ДНР и ЛНР).

Според съобщението на ВВС, това е първият случай, в който британски съд признава поданик на кралството за виновен в терористична дейност във връзка с конфликта в Донбас. По думите на съдиите, първоначално Смитсън е бил осъден на 8 г. лишаване от свобода, но този срок е бил намален, тъй като обвиняемият „е признал вината си“.

Обвинението е настоявало, че 41-годишният британец е имал „намерение със съдействието на други лица да извърши терористични актове чрез встъпване в редовете на опълчението, противопоставящо се на украинските власти и да служи в качеството си на боец“, но съдът не е намерил доказателства за негово непосредствено участие в бойни действия.

Обвиняемият е твърдял, че е „действал“ като шофьор на линейка и не е стрелял нито веднъж. Той също така има здравословни проблеми и дори е прекарал няколко седмици в болница.

Защитата на Стимсън е отбелязала, че той е заминал в източна Украйна в края на лятото на 2015 г., т.е. когато активната фаза на бойните действия в Донбас приключваше.

Вероятно успокоителното в цялата ситуация е, че съдът е постановил, че Стимсън е изповядва екстремистки възгледи и не представлява опасност за Великобритания.

Съобщението за присъдата идва в момента, когато в цяла Европа, броят на завръщащите се от джихад в Сирия и Ирак – не винаги дори граждани на тези страни – лица се увеличава. Когато лица – с предполагаеми екстремистки възгледи, т.е. педставляващи опасност – са пускани на свобода след многократни простъпки и когато на доказани изнасилвачи наказанието се разминава с мотива „не знаех, че така не се прави“, „бях разстроен“ или пък „тогава пиех много – не помня“.

Използвана е информация на ТАСС.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас