НОВИНИ

Европейската комисия е разрешила използването на пет генно модифицирани култури (по-популярни като ГМО) за производство на хранителни продукти, фуражи и др.

В съобщението на сайта на ЕК се казва, че става въпрос за два сорта памук - 281-24-236×3006-210-23 x MON 88913 и GHB 119, а също и за три сорта царевица - Bt11 × 59122 × MIR604 × 1507 × GA21, DAS-40278-9 и възстановения сорт царевица MON 810.

Според еврочиновниците, тези ГМО са минали през пълната процедура за одобрение, вкл. и са получили положително научно заключение от европейските служби за безопасност на хранителните продукти. Освен това, НИТО ЕДНА страна – членка не е подала възражение в в постоянния и апелативен комитет.

Разрешенията са със срок на действие 10 години, а всички продукти произведени от тези ГМО ще бъдат маркирани и следени, казват още от ЕК.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас