НОВИНИ

Министърът за миграцията на Белгия, смята, че страната трябва да изтегли фрегата си от мисията на ЕС в Средиземно море, за да прекъсне мрежите на трафиканти на хора от Либия.

Според Тео Франкен присъствието на подобни морски съдове, не само не помага за спиране на трафика, а напротив – окуражава мигрантите да предприемат опасното пътуване.

„Аз лично смятам, че тази операция не трябва да бъде повтаряна, защото е чиста лудост. Няма никаква логика в нея“, коментира Франкен за VTM.

Белгия участва с фрегата в мисията на ЕС за прекъсване на мрежите на трафикантите на хора, които прекарват с всевъзможни морски съдове кандидат „мигранти“ през Средиземно море, основно към Италия. Въпреки, че основната задача на военните морски съдове не е спасяването на „мигранти“, най-често те правят именно това.

Стандартна „хватка“ на трафикантите е да изоставят корабчетата непосредствено до линията на либийските териториални води – а все по-често и вътре в тях – и някои да потърси помощ от международните кораби в района, вкл. и чрез обаждане на лице, което вече е на територията на Италия и то от своя страна подава „сигнал за бедстващи“ на властите, на който обикновено се отзовава морският съд, който е най-близо.

„Не става въпрос дали ние трябва да ги спасяваме или не. Ние трябва. Но този критерий създаде ефект на привличане на мигранти с все повече смъртни случаи като резултат. Това е срамно за Европа“, коментира още той.

Говорител на белгийското МО е заявил, че страната ще продължи да участва в мисията само, ако либийската страна позволи на морските съдове на ЕС да влизат в териториалните й води, така както е предвидено във фаза две на опирацията на ЕС (колко ще струва на европейските данъкоплатци получаването на съгласие за тази фаза 2 предстои да разберем).

ФРОНТЕКС: 85 000 мигранти са влезли в Италия.

Факт е, че притокът на „мигранти“ към Европа – и в частност към Италия – се е увеличил през първите шест месеца на т. г. Само по южните брегове на страната са стоварени около 85 000 човека, което с една пета повече спрямо миналата година по данни на ФРОНТЕКС – най-голям брой от пристигащите са от Нигерия, Бангладеш и Бряг на слоновата Кост.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас