НОВИНИ

Броят на починалите цивилни в Афганистан за първата половина на 2017 г. достигна нови високи нива с 1 662 убити и повече от 3 500 ранени, съобщи ООН.

Смъртните случаи в столицата Кабул са около 20% от общия брой, според доклад на мисията за подпомагане на Афганистан на ООН (UNAMA), която документира смъртните случаи на цивилни от 2009 г.

Повечето от жертвите са били убити от анти-правителствени сили, вкл. Талибаните и при атаки, за които е поела отговорност „Ислямска Държава“ (ИД),пише още в доклад на организацията разпространен в понеделник.

Първите 6 м. на тази година има значително увеличаване на смъртните случаи на цивилни, загинали при координирани атаки, включващи повече от един извършител – 259 убити и 892 ранени, което според ООН е с 15% повече спрямо същия период на миталата година.


Общо 174 жени са били убити, а 462 ранени - което общо е с 23% повече спрямо миналата година – докато за този период убитите деца са 436 (9% повече). Като цяло убитите жени и деца са почти 38% от всички убити цивилни.

Според доклада на ООН, в почти половината – от общо 34-те – афганистански провинции има увеличаване на смъртните случаи през първите 6 м. на годината.

Докладът идва в момент, когато доста европейски държави обмислят мерки за намаляване на „афганистанските бежанци“ или връщането на дошлите, вече в Европа под предлог „бежанци“ афганистанци.

ООН устойчиво настоява за увеличаване броя на приеманите в европейскит страни т. нар. „мигранти“, сред които афганистанците имат доста същесвен дял.

Факт е, че от дошлите в Европа „афганистански мигранти“ дори и 37% не са жени и деца, а „афганистанските деца-бежанци“ доста често са около 25 г. – 33 г.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас