НОВИНИ

Представители на самообявилите се Донецка и Луганска Народни Републики (ДНР и ЛНР), както и на 19 украински региона обявиха днес създаването на държава Малорусия.

Конституционният акт за създаването на новата държава беше прочетен на среща на делегати в Донецк от изпълнявящият длъжността председател на Съвета на министрите на ДНР, Александър Тимофеев.

„Ние, представители на бивши региони на „Украйна“ (без Крим) заявяваме за създаването на нова държава, която се явява правоприемник на „Украйна“. Ние се съгласихме, че новата държава ще се нарича Малорусия, тъй като самото самото име „Украйна“ се самодескредитира“, пише в конституционният ак, цитиран от ДАН.

Според документа, столица на новата държава трябвада бъде Донецк.

По-рано, днес ръководителят на ДНР, Александър Захарченко прочете пред събралите се политическа декларация, в която се обосновава необходимостта от дъздаването на Малорусия. В него, в частност се подчертава, че създаването на новата федеративна държава трябва „да прекрати гражданската война и да се избегнат нови жертви“.

„Държавата „Украйна“ се показа като провалена държава (failed state) и демонстрира неспособност да осигури на своите жители мирно и благополучно настояще и бъдеще“, пише в политическата декларация.

И двата документа са били единодушно одобрени от делегатите като освен представители на Донбас, създаването на новата държава е било подкрепено и от представители на Харковска, Днепропетровска, Запорожка, Херсонска, Николаевска, Одеска, Сумска, Полтавска, Черниговска, Кировградска, Киевска и Киев области.

Според конституционният акт, столицата на новата федерална държава с широка автономия ще стане град Донецк, докато Киев ще запази за себе си статут на историко-културен център. Флагът на Малорусия ще бъде флагът на Богдан Хмелнитцки.

„Конституцията на Малорусия се подготвя и приема в първоначален вариант от Конституционно събрание, а след това се внася на всенароден референдум. Това ще бъде предшествано от широка обществена дискусия, както на регионално, така и на федерално ниво“, пише още в конституционният акт.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас