НОВИНИ

Началникът на Щаба по отбраната на Франция генерал Пиер де Вилиер подаде оставка поради несъгласие с политиката на президента Макрон, довела до съкращаване на разходите за отбрана.

Напрежението между генерала и президента се засили през последните дни и се стигна до публичен (макар и не пряк) спор между двамата.

Позицията на генерал де Вилиерс е, че се е опитвал да поддържа армията на Франция способна да изпълнява все по-трудни задачи в рамките на наложените й финансови ограничения. Но последното „орязване“ (с 850 млн евро) очевидно е „преляло чашата“. „При сегашните обстоятелства, аз не се виждам като способен да гарантирам устойчивостта на модела на твърдата силните сили за отбрана, които вярвам че са необходими за гарантиране на защитата на Франция и френския народ – днес и утре, и да поддържат целите на нашата страна“, писа генералът, който днес подаде оставка.

Оставката на генерала е била приета, но въпреки (а може би – именно и поради) самоуверения тон на президента Макрон, който публично се опита да „пречупи“ генерал де Вилиерс, несъмнено тя е като „шамар“ за него, за политиката му и най-вече - за неговото самолюбие.

Кратка хронология на скандала между генерал и президент:

• На 11 юли министърът на бюджета Жерал Дарманин обяви в интервю, че държавата трябва да реализира спестявания от 4.5 млрд евро през 2017 г. В това число влизаха и 850 млн евро от приетия от парламента отбранителен бюджет. Това означава, че държавата няма да поеме допълнителните разходи на френските военни за операциите в чужбина и те ще трябва да „спестят“ тази сума от предвидените за други разходи (въоръжение, оборудване и др.). Новината изненада френските военни, защото по време на кандидат-президентската си кампания, Макрон обеща да повиши разходите за отбрана до 2% от БВП (каквато е договореността в НАТО).

• На 12 юли началникът на Щаба по отбраната ген. Де Вилиерс протестира пред Съвета по отбраната. Нещо повече, на закрито заседание на парламентарния Комитет по отбрана, той е заплашил да подаде оставка, ако се съкращенията в бюджета бъдат одобрени. Според в. „Le Monde“, генералът откровено е заявил пред депутатите: „Аз няма да се оставя да ме пре*бат така!“

• За разлика от генерала, Макрон отговори публично. На традиционната реч на президента пред висшите военни на 13 юли в хотел „Brienne“, без да споменава пряко ген. де Вилиерс, той заяви, че „не си струва да се демонстрират някои спорове на обществените площади“ и напомни на военните за тяхното „чувство за дълг и сдържаност“. В опит да успокои обстановката, Макрон обещава, че усилията в областта на обраната през 2018 г. ще бъдат увеличени. (Интересно, дали някой от френските военни му е повярвал на фона на неспазването на предизборните му обещания…)

• На пръв поглед, ситуацията изглеждаше по-успокоена на парада на 14 юли, на който Макрон и ген. де Вилиерс се появиха заедно. Но реалността очевидно е била съвсем различна. Същият ден вечерта, генералът писа в страницата си във Фейсбук „Защото доверието разкрива, човек се нуждае от откритост. Пазете се от сляпото доверие, независимо дали то ви е дадено, или вие го давате, то ще бъде белязано с печата на успокоението… Защото всеки си има своите слабости, никой не заслужава да бъде следван сляпо. Доверието е жива добродетел, то се нуждае от отплата, то трябва да бъде подхранвано ден след ден, да му се даде да нарасне до активна подчинение, където верността надделява над принудата.“

• Отговорът на Макрон не закъсня. На 16 юли отново и твърдо „посочи вратата“ на генерала. „Републиката не работи така. Ако нещо противопоставя шефа на щаба на армията на президента на републиката, шефът на армията си сменя позицията.“

• Все пак, за изясняване на отношенията, Макрон е решил „да приеме“ ген. де Вилиерс в Елисейския дворец на 21 юли. Но, изглежда че генералът е преценил, че това ще бъде безсмислено и днес (19 юли) подаде оставка, с която в очите на много французи запази своята офицерска чест.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас