НОВИНИ

„Ние стоим редом с Полша и настояваме, ЕК (Европейската комисия – бел.ред.) да стои в рамките на нейните собствени правомощия и да спре да действа като политически орган, защото в Европейския съюз (ЕС), политическият орган е Европейският съвет, съставен от държавните и правителствените ръководители на държавите – членки на ЕС“, заяви министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто, цитиран от агенция МТІ.

Той направи това изявление в четвъртък, след кота полският Сейм гласува на първо четене закон за реформа в правната система, който беше отхвърлен от еврочиновниците от ЕК. ЕК даде срок от една седмица на Варшава да спре реформите, които Брюксел счита, че ще поставят съдилищата под контрола на правителството и „може би“ ще принизят върховенството на закона.

В тази връзка, Сиярто каза, че ЕК иска да се меси във вътрешните работи на Полша, а също и че тя (ЕК), не трябва да „действа като политически орган“. „Ние стоим до Полша и призоваваме Европейската комисия да не превишава правомощията си“ изтъкна той. По думите му, ЕК е започнала „лов на вещици“ срещу няколко централноевропейски страни, които открито и честно говорят за проблемите и предизвикателствата на пред Европа, и предлагат ефективни отговори за тях.

Той напомни, че работата на ЕК е да осигури спазването на договорите, а не „да прави политически основани декларации“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас