НОВИНИ

Интерпол разпространи списък на 173 човека, за които се подозира, че са членове на международната терористична групировка Ислямска държава (ИД) и са подготвени за извършването на самоубийствени атаки в Европа – в отмъщение за военните поражения на терористите в Ирак и Сирия.

Списъкът е изготвен от разузнавателните служби на САЩ въз основа на информация, получена при атаките на контролирани от ИД райони в Сирия и Ирак „посредством достоверни канали“, съобщава в. „Гардиън“. Той е бил предаден на ФБР на САЩ, което от своя страна го е предало на Интерпол за глобално разпространение.

В Интерпол и европейските контратерористични се опасяват, че с падането на „Халифата“, се увеличава риска от самоубийствени терористични атаки от джихадисти, които се опитват да проникнат в Европа, като вероятно действат единично.

Засега не е ясно, дали някое от включените в списъка лица е успяло вече да дойде в Европа, но искането на Интерпол до европейските разузнавателни служби е, да бъде споделена всяка налична информация за тях. Това подчертава сериозността на заплахата и риска от такива атаки.

В разпространения на 27 май т.г. списък, се казва, че това е група джихадисти, които „може да са били подготвени да изготвят и поставят импровизирани взривни устройства с цел да причинят много смърт и наранявания. Счита се, че те може да пътуват между страните за да участват в терористични действия.“

Списъкът е съставен, като „Хората са били идентифицирани чрез материали, открити в скривалища на ИДИЛ (старото име на ИД – бел.ред.), се казва в бележка към списъка. В нея се добавя още, че „излиза, че тези субекти може да са изразили желание да извършат самоубийствени атаки или да станат мъченици за да подкрепят исляма“.

В списъка са дадени имената; датата, когато ИД е вербувала всеки един, последният вероятен адрес, вкл. и джамията, в която се е молил преди да замине на джихад, имената на майките им, а също и всички налични фотографии.

За всеки един от терористите е създадено специално ID, целта на което е, всяка страна – член на Интерпол да може да интегрира данните с местните бази-данни.

Интерпол е помолил страните – членки да споделят всякаква информация за включените в списъка лица, с която разполагат, като преминаване през граници, предишни криминални дейности, биометрични данни, номера на паспорти, дейност в социалните мрежи и история на пътуванията им. Цялата получена информация ще бъде включена в ASF (automatic search facility) на Интерпол с цел да се поставят имената на лицата на по-предно място в списъка на издирваните.

Според изявление на неназован служител на Интерпол, друга цел на разпространение на списъка е, да бъдат идентифицирани лицата, които са били родени и израснали в европейските страни.

По информация на ООН (в която не са дадени имена), през 2015 г. около 4 000 европейски граждани са се сражавали на страната на ИД.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас