НОВИНИ

Изследване на основните медии в Германия показа крайно нелицеприятната истина – по време на миграционна криза те са изпълнявали политиката на правителството, манипулирали са общественото мнение, крили са информация, която са считали за неотговаряща на „правилната политика“ и в резултат – станали са опасни за демокрацията.

Изследването е извършено от уважаваната в Германия фондация „Otto Brenner“ (негов автор е медийният специалист Михаел Халер) с помощта на Медийно училище Хамбург и Лайпцигския университет. Направените в него изводи се основават на проучването на над 30 000 статии, публикувани в основните немски медии и информационни портали (вкл. FAZ , Süddeutsche Zeitung , Welt, Bild, Spiegelonline , FocusOnline , Tagesthemen и още 85 основни регионални вестника) през периода февруари 2015 – март 2016 г.

Целта на изследването е, да бъде определена ролята на медиите по време на миграционната криза в Германия. Изводът е плашещ – медиите са станали рупор на политическия елит и са игнорирали опасенията на хората, а последствията от тава са унищожителни, при това – не само за журналистиката, а и за демокрацията в Германия.

Всички помним лятото и есента на 2015 г. И снимките и видеоматериалите от Германия, прилежно разпространявани в българските медии – тълпи от щастливи хора на гарата в Мюнхен, носещи значки и плакати с „Бежанците са добре дошли!“, „Няма нелегални хора!“, блесналите (почти в екстаз) очи на посрещачите, плюшените играчки и цветята летящи по въздуха към ухилените „бежанци“, разноцветните балони (пак с надписа „Бежанците са добре дошли“) издигащи се в небето…

Създаваше се впечатлението, че цяла Германия е изпаднала в своеобразен колективен транс – на т.нар. „Willkommenskultur“ по отношение на над 1 милион мигранти, предвидливо наречени „бежанци“, нахлуващи в страната. Това впечатление настойчиво се насаждаше от централните немски медии и се репродуцираше от медиите в цяла Европа, вкл. и в България, при това, често с позоваването на поредната „авторитетна“ немска медия. Стремежът на медиите – ако тази „култура на Добре дошли“ я няма, тя трябва да се създаде, да бъде наложена, като единствено съществуваща, триумфираща и правилна.

Т.нар. „бежанци“ (в огромната си част всъщност са икономически мигранти) бяха „рисувани в розово“. Медиите понякога стигаха до там, че в материалите си ги описваха, като предимно добре образовани, с професионален опит, архитекти, лекари, професори, инженери; всички те – изповядващи европейските (ако щете – евроатлантическите) ни ценности; достойни бащи на семейства, идващи с жените и децата си и – желани и необходими за Европа, която ще обогатят в културно отношение и ще осигурят решение за икономическата и демографски кризи в европейските страни. (Само един пример – да си спомним многобройните изказвания на тогавашния еврокомисар Кристалина Георгиева в този дух.)

Несъгласни с горното в ЕС, в Германия, в другите европейски страни? Няма. Поне според медиите в Германия, а и у нас. Имаше и опоненти на тази колективна еуфория, които се опитваха да отбележат факта, че всъщност, мнозинството от „бежанците“ реално не отговарят на смисъла на Женевската конвенция за бежанците, а са икономически мигранти, предимно необразовани млади самотни мъже, не приемащи европейските (западните) либерални ценности, носещи със себе си конфликти и престъпност, враждебно настроени към културата на приемащите страни, не желаещи да се интегрират, но пък готови да консумират…

По отношение на такива опоненти политиката и практиката на медиите беше една – те бяха атакувани като популисти, расисти, ксенофоби, дори престъпници.

В резултат от всичко това, когато през декември 2015 г. в Германия, проучване на институт в Аленбах показа, че болшинството от немците считат, че медиите едностранчиво отразяват миграционната криза, представителите на водещите немски медии и много журналисти яростно и сърдито отхвърлиха тези „твърдения“. Всяка критика по отношение на тяхното отразяване на миграционната криза бе „окичена с етикета“ на популизма и крайно-дясна („фашистка“, „неонацистка“, „ксенофобска“) идеология, на виждания на малки групи, направо – маргинали, които се отклоняват от единствено правилния („политически коректен“) тон на преобладаващите основни (т.нар. „mainstream“) медии. Това беше/е в Германия, но и в България „картинката“ е подобна.

Изследването на фондация „Otto Brenner“ доказва, че в Германия, основните (национални и регионални) медии, „разпространяват наратива“ на „Добре дошли – културата“ като позиция на политическия дискурс, приемайки и поддържайки своя евфемистичен и настойчиво налагащ тон. Казано по-простичко – основните (национални и регионални) медии буквално бяха обзети от „радостния трепет“ на налагането на определена политика, при това по доста недемократичен начин – негативните информации се премълчаваха, критиците просто не бяха „чувани“ и отразявани, а медиите бяха буквално „фиксирани“ върху отразяването и налагането на мнението на политическите елити – в Германия, в ЕС, в България.

А хората? Най-неудобният за немските медии резултат от изследването е, че то доказва, че тревогите, страховете, недоволството, съпротивата на хората срещу „Добре дошли – културата“ и политиката на политическите елити изобщо (или почти) не са отразявани. А ако все пак нещо е отразявано, то почти винаги медиите са демонстрирали своето негативно, презрително отношение, при това – с назидателен и нравоучителен тон. „Добре дошли – културата“ е въздигната до нивото на морален стандарт, и – представяна и налагана като такъв. Практически, медиите са се превърнали в рупор на политическите елити, „глухи“ за каквито и да било „отклоняващи се“ гласове. Негативните реакции на населението, особено по отношение на провинциите в източната част на страната, в общи линии са били изключени от създавания образ на Германия. Политиците и дори парламентаристите, които критикуват миграционната политика на канцлера Меркел (най-вече тези от Алтернатива за Германия) почти изобщо не са отразявани. За сметка на това, „Willkommenskultur“ е рекламирана, обявявана за икономически необходима и желана в социално отношение.

Последствията от всичко това са унищожителни и – както доказва изследването – не само за журналистиката, но и за обществото като цяло. „Значителна част от населението счита, че на журналистите очевидно им налагат как да отразяват и по този начин – да манипулират“, казват от фондация „Otto Brenner“. Всъщност, възприетият (съзнателно или не) подход „който говори критично за основните медии е крайно десен, популист, неонацист, фашист…“ е самоубийствен за самите тях и крайно вреден за демократичното общество. Това предизвиква ответна реакция – все по-гневните хора търсят алтернативни „лостове“, обществото се разделя, противопоставя и радикализира…

А демокрацията?!

Пълният текст на резултатите от изследването на фондация „Otto Brenner“ можете да видите ТУК.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас