НОВИНИ

Чистките и всеобщата истерия за борба с „терористите“ в Турция понякога придобива трагикомични измерения.

Полицията в Самсун е задържала човек, носещ тениска, на която е изобразена тема по филмите за Батман, който е описан като „герой“ (Hero). Човекът е бил отведен в полицейския участък заедно с неговия 10-годишен син и е бил разпитван в продължение на три часа, защото е бил заподозрян за връзки с терористите.

В Турция, проблемът с тениските с надпис „Герой“ (Hero) придоби гигантски размери, след като на заседание на съда, Гьокхан Гючлю - един от обвинените в опит за убийство на президента Ердоган при опита за преврат през миналата година – се появи с тениска, на която пишеше „Герой“. Той беше отстранен от съдебната зала, защото надписът предизвикал „напрежение“ между страните по делото по време на слушането.

В последствие, практически на територията на цяла Турция (в провинциите Ескишехир, Айдън, Елязъ, Анталия, Сакария, Чанаккале и Ерзурум) са били задържани общо 13 човека, вкл. студенти, работници във фабрика и дори келнер – все заради носените от тях тениски с такъв надпис.

Междувременно, фирмата която произвежда и продава тези тениски, спря производството им и ги изтегли от магазините, вкл. тези он-лайн.

Според изявление на президенте Ердоган, задържаните за участие в опита за преврат, трябвало да носят еднакви дрехи, подобни на носените от затворниците в лагера в Гуантанамо.

Ако отивате на почивка в Турция, добре си помислете, дали да сложите в багажа си тениски с Батман или надписи „Герой“ – ако не искате да си имате неприятности със силите за борба с тероризма.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас