НОВИНИ

Преди разгрома в Мосул, „Ислямска Държава“ (ИД) е преместила някои от отвлечените язиди в град Хауиджа, южен Киркук.

Представителят за язидите в Съвета на провинция Ниневия, Баракат Шамо е коментирал пред иракски медии, че членове на ИД са „взели със себе си“ хиляди язиди в Хауиджа, когато са бягали от Мосул.

Той, също така е коментирал, че неколкократно Багдад е бил призоваван да организира специализирана операция – за освобождаването на язидите – но до момента няма положителен отговор.

Шамо е отбелязал, че джихадистите са преместили всички язиди от Мосул в други райони под техен контрол и съдбата им е неизвестна. Той, също така е изказал и предположението, че голяма част от тях може да са убити от джихадистите.

Почти 6 000 язиди – жени и деца – бяха отвлечени от ИД през август 2014 г. Голяма част от мъжете (язиди) в района на Синджар бяха избити от джихадистите при офанзивата им. Към момента малко над 3 000 от отвлечените са освободени.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас