НОВИНИ

Жителите на градчето Семеак, близо до Табр, Южна Франция за една нощ издигнаха стена висока около 1.80 м, с която затвориха достъпа до хотел на Формула 1, предвиден от френското правителство да бъде преоборудван в приемен център за около 80 мигранти.

Хотелът е само едно от общо 62 подобни съоръжения, които държавата планира да изгради центрове за настаняване на мигранти. При това, решението е било взето без да се допитат до местни жители, които са около 5 000.

Само за една нощ – в неделя срещу понеделник (23/24 юли) дългата около 20-тина метра стена бе изградена, а разпространените от „зидарите“ (обединени в спешно създаден на 18 юли „Collectif Séméac“) снимки предизвикаха много коментари в социалните мрежи. Не малка част от тези коментари бяха срещу действията на местните жители.

Днес, собственикът на хотела – фирмата „Accord“ трябваше да предаде ключовете на занимаващата се с асоцииране на мигранти асоциация „Adoma“, която е предвидено да управлява центъра.

В специално изявление, разпространено в понеделник, „Collectif Séméac“ заяви, че „стената е изградена изцяло в съответствие със закона и има всички необходими за това оторизации“. Стената, казват още от „Колектива“, не е „срещу приемането и оказването на помощ на лица в голямо затруднение, но тя е срещу създаването на приемен център в комуна Семеак, в частност, защото този бъдещ център е ситуиран в жилищна зона… и че общинските власти са взели това решение в почти пълна секретност“. Освен това, местните жители възразяват и срещу проекта, създаден „без каквито и да било консултации“ с тях.

Очевидно, властите във Франция са приели „на въоръжение“ подхода да поставят местното население пред свършени факти – когато това се касае до настаняването на „скъпоценните“ за тях мигранти, които явно трябва да имат приоритет и привилегии спрямо собствените граждани. Впрочем, това не е нещо ново за българите.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас