НОВИНИ

Депортирането от Германия на чуждестранни граждани, за които се предполага че са ислямисти, и които пердставляват потенциална заплаха, не противоречи на основният закон на страната.

Това е решението на Федералният конституционен съд в град Карлсрюе от четвъртък.

„Параграф 58 от закона за пребиваване на чуждестранни граждани, в които се говори за хора, способни да извършат терористичен акт, съответства на конституцията“, пише в съобщението до медиите на висшата съдебна инстанция, цитирано от ТАСС.

Частта за депортиране на предполагаеми радикали от средите на чужденците е включена в немския закон за миграцията след терористичните атаки в САЩ от 11 септември 2001 г. Реално обаче, негового регулярно прилагане започва от миналата година – след нападението на Коледния базар в Берлин от Анисом Амри по „заповед“ от „Ислямска Държава“ (ИД).

Освен това, на немските власти е разрешено да взимат под „дълъг депортационен арест“ подозрителни лица – като целта на мярката е да се попречи на радикалите получили уведомление за изгонване да се скрият, докато то бъде реално приложено.

В частност параграф 58 е бил приложен по отношение на алжирски гражданин, живеещ във ФРГ от 2003 г. Преди няколко месеца берлинските власти са го включили в списък на предполагаеми ислямисти, което на свой ред предполага депортация. В отговор на мярката мъжът е подал иск в Конституционният съд на ФРГ, но искането му не е удовлетворено.

По оценки на специалните служби в момента в Германия има около 280 потенциално опасни радикали (чужденци), а около 60 от тях трябва да бъдат изгонени в близко време.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас