НОВИНИ

Михаил Саакашвили отново се превърна във „водеща тема“ в Украйна и частично в региона и по-точно - лишаването му от украинско гражданство.

Президентът на Украйна, Петро Порошенко лиши бившият грузински премиер от гражданство на основания предложение от Комисията по въпросите на гражданството при държавния глава.

За стъпката беше съобщено в четвъртък от администрацията на украинския президент, според чието съобщение цитирано от „Украинска правда“, Комисията е решила да подкрепи искане на „Държавната миграционна служба, която е предоставила убедителни факти за представяне на невярна информация при оформяне на заявлението“ за гражданство.

На основание предложението на Комисията, Порошенко е подписал съответният указ, чийто текст няма да бъде публикуван, тъй като „съдържа конфиденциална информация, в частност лични данни“.

Решението на Порошенко беше определено като – политическа разправа с опасен и радикален опонент – от директора на Института за украинска политика Руслан Бортник.

Във страницата си във Фейсбук, украинският експерт коментира още, че по този начин Порошенко се опитва да „разгроми „гузинската група“ и да си разчисти сметките с нейните представите в Националното антикорупционно бюро“.

Той също така, коментира, че в решението за отнемането на гражданството има и елемент на договоренст между украинския президент и грузинските власти – „Президентът на Украйна подписва съответният указ веднага след завръщането си от Грузия, където на власт са опоненти на Саакашвили“, подчертава Бортник.

От партията на Саакашвили, „Рух новых сил“ (Движение на новите сили ) са заявили че техният лидер в момента не е в Украйна.

Представител на движението е коментирала за ТАСС, че „вече няколко дни (той) се намира в САЩ“, но не е могла да отговори, кога се очаква той да се завърне в Украйна - „Ние, не знаем това.“.

Членове на партията му и негови симпатизанти, вече се събират на Площад Независимост в Киев на протестна акция в защита на своя лидер, която според думите на представителката й е, за да „постигнем справедливост във връзка с лишаването на Саакашвили от гражданство“.
„Ние, не можем да оставим така, това несправедливо и абсурдно решение.“, коментира още тя.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас