НОВИНИ

За период от две години в Италия по подозрения в нелегален превоз на „търсещи по-добър живот“ са задържани около 40 украински граждани.

„По информация на чуждестранни дипломатически учреждения на Украйна в Италия, в течение на 2014 г. – 2016 г. на територията на Италия са задържании/арестувани около 40 граждани на Украйна по подозрения в превоз на нелегални мигранти“, заяви официалният представител на Департамент „Консулска служба“ на украинското МВнР Василий Кирилич, цитиран от УНИАН.

Той допълва, че всички арестувани са съобщили за една и съща схема за „наемане на работа“ – в различни украински градове „неизвестни лица“ са пуснали обяви в Интернет с „предложения за работа в туристическата сфера, в частност превоз на туристи с яхта“.

Кирилич допълва, че „на мястото на пристигане, тях са ги посрещали лица и са им предлагали работа по превоз на туристи“, след което тези лица са „задължавали гражданите на Украйна, които са били членове на екипаж на яхта да взимат на борда лица, които като че ли все едно били туристи и е трябвало да бъдат доставени в определен, нареден пункт“.

В резултат се е оказало, че наемните работници неволно са нарушили законодателството.

Той е допълнил, че консулските длъжностни лица „на постоянна основа“ поддържат контакт с всички задържани граждани на страната и им предоставят консулска защита, както и че следствените действия продължават.

Сърцераздирателната наивност на обясненията едва ли се нуждае от коментар, но това, което е по-интересно е „превоза с яхта“. Стойността на пътуването до Европа съвсем не е малка, а когато става въпрос за VIP-пътуване – какъквто е случаят – тя става още „по-солена“. Изтърваната от украинският дипломат фраза „определен, нареден пункт“ говори, че това съвсем не са стандартните „търсещи по-доръб живот“, а явно хора с точно определена цел, които знаят къде и как искат да отидат и не са склонни това да стане по начин, който да им създава неудобства.

Е, доста лесно е да се предположи кой лица, пътуващи от Либия към Европа могат да предявяват претенции, пък и да има кой да ги удовлетворява…

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас