НОВИНИ

Днес Европейската комисия (ЕК) изпрати официално писмо до Полша, с което стартира правна процедура срещу части от провежданата там правна реформа. Отговорът от Варшава не закъсня – „ЕК тръгва по път водещ за никъде, връщането от който ще й струва много скъпо“.

С изпратеното днес писмо, ЕК официално стартира т.нар. „искова процедура“ (infringement procedure) във връзка с части от провежданата в Полша правна реформа, на които ЕК се противопоставя, защото (според взетото в сряда решение на ЕК), страната е нарушила законите на ЕС. ЕК счита, че се нарушава независимостта на съдебната власт, като се дава на министъра на правосъдието правото по негово усмотрение да удължава мандата на съдиите, а също и да освобождава и назначава председателите на първоинстанционните съдилища. Освен това, с влезлите в сила днес поправки в законодателството се въвежда различна възраст за пенсиониране на съдиите мъже и жени – съответно 65 и 60 години, което по вижданията на ЕК е нарушение на антидискриминационната политика на ЕС.

За сравнение, в България годините за придобиване на пълна пенсия от жените и мъжете ще бъдат изравнени през 2037 г., но и тогава ще бъде запазена разликата в изискуемия стаж – 37 години за жените и 40 години за мъжете.

На Полша се дава 1 месец да „отговори“ на исканията на ЕК. Ако това не стане, ЕК може да заведе дело срещу страната в Европейския съд, решенията на който са задължителни.

Ответният „удар“ от Варшава не закъсня. Полша отхвърли действията на ЕК, като заяви, че ЕС няма такива правомощия и в крайна сметка ще трябва да отстъпи. „Европейската комисия е тръгнала по път, който води за никъде и всяка стъпка, която прави по този път, повишава цената на нейното връщане назад“, заяви Кшиштов Шчерски, началник на кабинета на полския президент Дуда. ЕК не е овластена да се намесва в организацията на правните системи на страни-членки, допълни той, цитиран от Блумберг.

Унгария стои редом с Полша в борбата й срещу Брюксел

Унгария няма да се огъне под натиска на Брюксел в защита на Сорос и организациите му

За много поляци, промените в законодателството, правени от управляващата партия Право и справедливост са оправдани, защото според тях, съдебната система е единствената, която е останала нереформирана след падането на комунизма, като много от действащите съдии са останали още от преди промените.

Освен това, широко разпространено е мнението, че ЕК (а и ЕП) са силно негативно настроени към доста независимата от Брюксел политика от страна на Вишеградската група – особено по миграционната политика и отказа им да приемат мигранти, което (по думите на унгарския премиер Виктор Орбан) е довело до устройваното на „показни процеси“ срещу тях.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас