НОВИНИ

МВР на Франция обяви, че се закрива единственият в страната център със свободен достъп за дерадикализация на мюсюлмани – Понтурни, Бомон-ан-Верон в долината на р. Лоара.

„Експериментирането с приемен център със свободен достъп на доброволни начала показа ограниченията си. Затова правителството реши да сложи край на експеримента с центъра "Понтурни" в община Бомон-ан-Верон" в Западна Франция“, се казва в изявление на министъра на вътрешните работи Жерар Колон.

Центърът бе открит през септември 2016 г. с капацитет за прием на 25 души, но от тогава до сега е приел едва 9 човека, като нито един от тях не е завършил курса, а от февруари насам изобщо никой не го е посещавал. „Правителството ще проучи възможността за отваряне на малки структури, където да се развиват алтернативи на пращането в затвора“, казва още Колон.

С това, на практика се признава провалът на опитите за доброволна дерадикализация на мюсюлмани във Франция. Центърът беше открит с голяма помпозност, като обявената му цел бе „подготовка и създаване на образователна програма, използвана за реинтеграция на радикализирани млади хора в процес на маргинализация“.

По-рано през този месец, в доклад на Сената на Франция също бе предложено закриването на центъра. „Центърът работи празен, без нито един доброволец, като се плаща на тридесет служители, които нямат никаква специфична задача“, се казва в доклада. „Цената“, която френските данъкоплатци платиха за провалилия се център е около 2.5 млн евро.

По-същественото обаче е друго. Станалото за пореден път демонстрира нереалността на стратегията за дерадикализация на мюсюлмани във Франция. Това е пореден провал – след като през 2015 г. млада жена, „успешно“ преминала през програма за дерадикализация в подобен център, замина за Сирия за да се присъедини към терористичната джихадистка групировка Ислямска държава…

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас