НОВИНИ

„Лекари без граници“ и немската „Jugend Rettet“ не подписаха „код за поведение“ предложен от официални представители на Италия на всички неправителствени организации ангажирани в спасяването на мигранти в Средиземно море.

„Save the Children“ и базираната в Малта „Migrant Offshore Aid Station“ (MOAS) са подписали документа, като основателят на MOAS, Кристофър Катрамбон е коментирал след срещата с представители на италианското МВР, че тяхната „цел винаги е била спасяването на колкото се може повече животи в морето и този документ ни позволява да продължим да правим това“.

Според представителя на „Save the Children“, Валерио Нери повечето точки от Кода се отнасят за неща, „които ние вече правим и разяснения (изяснения) бяха осигурени по няколко точки, за които ние имахме притенения“ и те не са имали никакво безпокойство и колебание относно подписването му.
По думите му, хората в организацията са убедени, че са направили „правилното нещо и аз съжалявам, че другите НПО-та не ни последваха“.

Третата организация подписала документа е испанската група „Proactiva Open Arms“.

Според изявление на италианския ръководител на „Лекари без граници“ – организацията противопоставила се най-остро срещу документа - Габриеле Еминенте те ще се съобразят с „всички непроблематични точки“ на Кода, както „винаги са правили“ и приветстват конструктивния подход на министерството, но документът не подчертавал, че тяхната основна цел е спасяване на животи, както и в него имало две точки, с които те не можели да се съгласят.

По думите му, „проблематичните точки“ са: присъствието на представители на италианската полиция на борда на техните морски съдове и възможноста за налагане на забрана за прехвърляне на други кораби на спасени лица.

Документът бе представен в понеделник, а италианските власти – както и доста експерти – се опасяват, че НПО-тата всъщност не спасяват, а директно прекарват хора от Северна Африка в Европа и действията им действат като допълнителен стимул (окуражаване) не само за т. нар. „мигранти“, но и за трафикантите. В доклад на европейската гранична служба "Фронтекс" дори се споменава, че със своите действия, НПО на практика са "подобрили бизнес-плановете" на трафикантите на мигранти...

Тези, които отказаха да подпишат документа сами се поставиха „извън организираната система за спасяване в морето с всички произтичащи от това последствия“, коментира италианското МВР.

По-рано, Италия заплаши, че ще затвори пристанищата си за кораби на НПО-та, които не подпишат „код за поведение“.

Използвана е информация на АНСА и Ройтерс.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас