НОВИНИ

Считаната за „прогресистка“ немска католическа църква е в постоянно засилващ се упадък – година след година стотици хиляди вярващи я изоставят.

Според разпространени от самата нея статистически данни, през последната година от католическата църква в Германия са се отказали още около 162 000 човека, а католическите енории са намалели с 537. Все пак, количеството напуснали е по-малко от „рекордната“ (засега) 2014 г., когато те бях около 218 000.

Това не е еднократен процес – от 1996 г. насам, броят на вярващите католици в Германия е намалял от 27.533 млн на 23.582 млн човека. За същия период са били затворени и почти една четвърт от енориите, като от 13 329 те са станали 10 280.

Ситуацията (естествено) се влошава – след като правителството въведе върху вярващите специалния църковен данък (Kirchensteuer).

Но, има и друга причина и (може би) тя е и основната немските католици да се отказват от своята традиционна религия, като при това – много от тях се асоциират с основното за Германия протестантство.

Немската католическа църква се счита за една от най-прогресистките в световен мащаб и това (особено в последно време) я прави нежелана за много вярващи, които вече не я „припознават“ като своя.

В интервю дадено наскоро за италианския вестник „Il Foglio“, считаният за привърженик на традиционните църковни ценности кардинал Герхард Мюлер (наскоро уволненият от папа Франциск) ръководител на доктриналната служба на Ватикана, коментира случващото се с немската католическа църква. „Активното участие значително намаля - успоредно с представянето на вярата, не като теория, а като среща с Исус Христос. Същото се случи и с религиозната професия“, казва той. Европа преминава през „насилствена дехристиянизация“, която надхвърля „доста повече секуларизма“, допълва кардиналът. „Това е дехристиянизация на цялостната антропологична база, като човек стриктно се определя без Господ, и без трансцеденталност. Религията е живяла като едно чувство, не като преклонение пред Бог Създател и Спасител“, заявява още той.

Очевидно, „реформирането“ (по-скоро – модернизирането) на католическата църква по вижданията на папа Франциск и придаването й на все „по-прогресивен“ (прогресистки) характер „върви ръка за ръка“ с усилията на светските власти в Германия, като комбинацията от двете води до дехристиянизация. Дали това е умишлено търсен ефект или не – всеки може сам да решава.

Статистическата информация можете да видите ТУК.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас