НОВИНИ

Макар и закъснели, опитите на италианското правителство да накара неправителствените организации (НПО), извършващи т.нар. „SAR“ операции (операции по издирване и спасяване) на мигранти, преминаващи през Средиземно море в Европа доведоха до „разкриването“ на публична тайна – НПО и трафикантите на мигранти от Северна Африка (най-вече – от Либия) действат съвместно и координирано.

Отдавна е известно - от многобройни разкрития в медиите и докладите на граничната агенция на ЕС Frontex и др.), че НПО действат координирано с трафикантите на мигранти през Средиземно море.

Наскоро, италианските власти (под натиска на обикновените италианци) най-после решиха да предприемат някакви мерки. Те разработиха т.нар. „Код (или „Кодекс“) за поведение на НПО“, който им бе предложен да подпишат и спазват, като в случай на отказ, заплашиха че може да затворят достъпа до италиански пристанища за техните кораби, превозващи „спасени“ мигранти.

Кодексът предизвика много негативни реакции – от страна на НПО, на либералите в Европа и на защитниците на миграцията от Азия и Африка към Стария континент. С една „малка“ подробност – наред с обвиненията, че така се „застрашава човешки живот“ и „човешки права“, противниците на Кодекса „случайно“ избягват да кажат, какво всъщност иска Италия.

Поради това, нека да видим, какви са италианските искания към корабите на НПО, заложени в Кодекса:

• Не влизайте в либийски води.

• Не изключвайте транспондерите на корабите (по тях може да бъде установено къде се намира даденият кораб – бел.ред.)

• Не си комуникирайте с контрабандистите/трафикантите на мигранти.

• Не прехвърляйте мигранти на други кораб.

• Не пречете на операциите на либийската брегова охрана.

• Позволявайте достъпа на полицейски служители на борда на кораба.

• Прозрачност на източниците на финансиране и собствениците на корабите.

• Съобщавайте за намесата си и подавайте информация.

• Оказвайте съдействие на пристанищните власти.

Още от пръв поглед е видно, че италианските власти, не искат нищо повече от спазването на законите. Защо тогава НПО отказват да го подпишат и спазват? Единственият възможен извод е, че те се поставят НАД закона и всъщност техните „спасителни операции“ не са нищо повече от своеобразна „фериботна връзка“ за мигранти, като при това те ги съгласуват не с Италия (където стоварват мигрантите), а с трафикантите на мигранти от Либия - без изобщо да се занимават с „дребни подробности“, като прекарването на терористи и криминални престъпници сред мигрантите, а също и с това, че реално стават съучастници в криминално престъпление – подпомагане на трафика на хора.

Нека сега да видим, КОИ НПО отказаха да подпишат Кодекса:

• Лекари без граници (Médecins Sans Frontières)

• Open Arms (Испания)

• SOS Mediterranee (Франция)

• Jugend Rettet (Германия)

• Sea – Eye (Германия)

• Life Boat (Германия)

• Sea Watch (Германия)

Всъщност, повечето от тях дори отказаха да участват в срещата с италианските власти.

На фона на все повече засилващия се пропаганден шум СРЕЩУ Кодекса (и италианските власти), вчера в Италия беше задържан корабът „Iuventa“ на организацията Jugend Rettet – по съмнения за съу3частничество в трафика на мигранти.

Първоначалните реакции на НПО бяха предпазливи. Техни представители твърдяха, че всичко е в рамките на „нормалното“ и корабът скоро ще продължи „спасителните си мисии“.

Това е същият този кораб, на екипажът на който е посветен следващия „трогателно - хвалебствен“ репортаж на немската ZDF от края на юли.

Но, както се оказа, действителността доста се различава от прокламираната от немските централни медии (в случая – ZDF). Естествено, тя не бе документирана от камерите на немската телевизия.

На пресконференция, италианските власти демонстрираха доказателства, уличаващи екипажа на кораба във взаимодействие и пряко подпомагане на трафикантите на мигранти от Либия.

„Разследването започна през октомври 2016 г., водеше се с използването на сложни технически средства и техники на разследване и (то) донесе много подробни доказателства, че МК „Iuventa“ се използва за дейности подпомагащи нелегалната имиграция“, се казва в съобщение на прокуратурата.

Оказва се, че хората на НПО директно „получават“ мигрантите от трафикантите и дори им помагат – откарвайки празните вече кораби обратно в либийски териториални води за да могат да бъдат използвани отново. Освен това, корабът (неговият) екипаж са пречели (очевидно – умишлено) на действията на либийската и италианската брегова охрана. Поне до тази сутрин, НПО Jugend Rettet не беше оспорило обвиненията… Няма да е за учудване, ако го направи, въпреки очевидността на фактите.

Ето и част от представените от италианските власти доказателства. (Снимките са от две от „спасителните“ операции на „Iuventa“ от юни тази година.)

03 08 2017 Iuventa1

Корабът "Iuventa" и неговите гумени лодки на фона на вече опразнен кораб, превозващ мигранти

03 08 2017 Iuventa2

Корабът "Iuventa" неговите лодки, мигрантите и ... трафикантите, които изчакват края на спасителната операция - за да си "приберат" кораба

 03 08 2017 Iuventa3

Един от трафикантите все още е на борда на корабчето с мигранти

03 08 2017 Iuventa4

Лодката на "Iuventa" в ляво, лодката в симгранти на фона на спасително съоръжение на кораба (червеното) и лодката на трафикантите, приближаваща се към лодката с мигранти 

 03 08 2017 Iuventa6

Трафикантите откачат двигателя от лодката с мигрантите

03 08 2017 Iuventa7

Трафикантите изчакват част хората на НПО да "спасят" мигрантите, докато "кротко си беседват" с други от тях

03 08 2017 Iuventa10

Лодка на кораба "Iuventa" тегли на буксир лодка, првозвала мигранти към либийските териториални води - за последваща употреба

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас