НОВИНИ

Европейският съд по правата на човека прекрати процедура по депортиране на 18-годишен руски гражданин, определен като потенциално „опасен“ ислямист.

Младежът е бил на път за летището във Франкфурт, когато излезе съдебното решение (в сряда), което принуди буквално шофьорът да обърне обратно автомобила, съобщават местни медии.

Решението на Еввропейският съд не е последно по случая, а по-скоро начин да се осигури, че процедурата ще протече нормално - докато съдът разглежда случая, коментира негов говорител, цитиран от „Локал“.

Миналата седмица, немският конституционен съд „даде зелена светлина“ за депортирането на подобни заподозрени – „Gefährder“, терминът се използва за описване на потенциално опасни лица, заподозрени в тероризъм – дори и ако те не са осъдени за престъпление.

Също през миналата седмица, Конституционният съд на Германия излезе с положително решение за депортирането на руския младеж, който е прекарал почти целия си живот в Германия. Властите го обвиняват в това, че е способен да планира терористична атака в Герамания, че има симпатии към „Ислямска Държава“, както и самоубийствени помисли. В допълнение на това се предполага, че той е казал на друг ислямист от Есен, че е готов да извърши атака срещу цивилни граждани.

Това далеч не е първият случай по депортиране, когато ЕСПЧ се намесва в работата на правосъдието на страните - членки на ЕС. Обикновено, окончателните му решения предотвратяват депиртирането на ислямисти, терористи, криминални престъпнци - все в защита на човешките им права. Това обаче предизвиква негодувание сред гражданите на страните. Напр. точно намесата на европейските съдилища бе в основата на невъзможността да бъдат депортирани доказани ислямисти, джихадисти и дори - терористи от Великобритания, което пък бе и един от основните аргументи на привържениците на Brexit...

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас