НОВИНИ

Забелязва се активизиране по всички три основни миграционни маршрути към Европа, заяви на пресконференция Гьорги Бакони, главен съветник по сигурността на унгарския премиер Виктор Орбан.

Позовавайки се на шведски и немски проучвания, той подчерта, че се наблюдава засилване на присъствието на мигрантите в Европа. Според него, това показва, че плановете за интегриране на мигрантите не могат да бъдат изпълнени, което предизвиква и отчетливо все по-нарастващо несъгласие на гражданите с този процес.

По думите му, унгарското правителство продължава да е на позицията, че опазването на границите е фундаментален критерий за сигурността, като само на внимателно проверени лица трябва да бъде позволявано да влязат на територията на ЕС, а проблемите трябва да бъдат решавани там, където възникват. „Унгария не е съгласна нито с презаселването (релокацията) на мигранти, нито с отварянето на границите.

По отношение на Балканския маршрут, Бакони съобщи, че според скорошни проучвания, в Турция се намират 3.5 милиона сирийци, 31% от които работят, а 42% (т.е., около 1.5 милиона човека – бел.ред.) са готови незабавно да тръгнат към Европа. Той допълни, че средно на ден в Гърция от Турция пристигат между 70 и 73 мигранти; в Македония има около 200 мигранти; в Сърбия – около 5 500 (от тях около 600 са в близост до границата с Унгария); в България има около 2 300 мигранти, полицията е заловила 2 500 нелегални мигранти в Румъния (през първата половина на годината); около 600 са мигрантите в Хърватска и 270 – в Словения.

Бакони съобщи още, че докато през 2016 г. около 19 000 човека са се опитали да влязат нелегално в Унгария, а до влизането в сила на новите закони на 28 март 2017 г. това са направили други 7 300 мигранти. От края на март до сега, опитите за нелегално влизане в страната са 4 200. Намалява и броя на потърсилите убежище в Унгария. Докато през 2015 г. те са били над 117 000, а през 2016 г. – 29 432, то от началото на годината до сега, подадените искания за убежище са само 2 226.

По думите на Бакони, броят на преминаващите през Испания мигранти почти се е удвоил през тази година. От януари до края на юни в Испания са пристигнали 9 507 човека, докато за същия период на м.г. те са били около 5 000.

Що се отнася до третия маршрут – от Либия към Италия – Бакони съобщи, че по данни от началото на юли, в страната са пристигнали 95 086 мигранти (до края на юли броят им надхвърли 110 000 – бел.ред.), от които са презаселени едва 7 390 (18% от планираните).

Съветникът на Орбан коментира и предложението на френския президент Макрон, проблемът да се реши, като исканията на мигрантите (за влизане в ЕС) да бъдат разглеждани в „горещи точки“ на територията на Либия. Това по някакъв „свръхестествен начин "напомня" на предложението на унгарското правителство от преди две години, каза той.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас