НОВИНИ

Немска журналистка заставена да подпише „извинение“ за изявление, че медиите потискат критиката и обслужват немското правителство.

На 17 януари миналата година, холандско – немската журналистка Клаудия Цимерман е била гост на радиошоу, излъчено от Omroep L1, местна радио в холандския град Лимбург.

Като журналист с 24 годишен стаж в обществената телевизия WDR в немския град Аахен, тя е била попитана, как са били отразявани масовите сексуални атаки от мигранти в Кьолн в навечерието на Нова година и по-точно – „Очакваше ли се да съобщавате за мигрантите, за бежанците по определен начини?“

Ето отговорът на Цимерман и последващите реплики:

„- Да, ние разбира се, сме обществена медия, което значи, че ние се опитваме, при всеки случай да бъдем позитивни в подхода си на тази тема. В началото, когато културата „Добре дошли“ на Меркел беше, много, ами – добра, тогава нашите истории бяха, разбира се много позитивни, докато сега, това е малко поизкривено, така че сега има все повече и повече критични гласове, също и от обществените медии и разбира се – от политиците.

- Това получихте ли го в писмен вид?

- Не.

- Имейл обясняващ, начина по който да се представя това?

- Да, не по принцип, но ние имаме…Ние сме обществена медийна компания, което означава много комисии, които регулират, как да изглежда нашата програма. И ние се повече или по-малко назначени да правим това по един повече или по-малко про-правителствен начин.“

Това поставя началото на разгорещена дискусия, по време на която Цимерман се опитва да обясни позицията на WDR и друга телевизия – ARD, но изобщо не успява да обясни своята собствена позиция. По думите й, WRD е „глас на правителството и не чак толкова на опозицията… Ние трябва да се опитваме да бъдем неутрални в нашите новини… Имаше политическа мисия и ние съобщавахме по начин, подкрепящ тази мисия.“

Естествено, в незабавната си гневна реакция WDR отхвърля „обвиненията“, които Цимерман била „отправила“ и дори я е заставило да напише извинение, в което се казва: „Аз казах глупости по тази програма- Под натиска от факта, ме токшоуто беше в пряк ефир, аз издрънках куп безсмислици. Това е много болно за мен. Защото никога по времето ми като журналист на свободна практика, от мен не са искали да съобщавам тенденциозно или да пиша за (постигнато на) определен извод“.

Сега обаче, Цимерман заяви друго – че е била заставена да подпише това извинение, след което тя почти не е получавала нови поръчки за работа (т.е. била е лишена от възможността да практикува – бел.ред.).

От това излиза, че немските обществени медии целят избягването на „нежелани“ за управляващите новини – те просто не ги излъчват или не поръчват създаването на такива новини.

Цимерман потвърждава това. След като е установила, че немски момичета ежедневно са подлагани на сексуални насилия от страна на мигранти, тя „предложила това за тема WDR, но моите колеги ми казаха – ние няма да го направим, защото това помага на ПЕГИДА“.

Такава е била реакцията на редактор от телевизията. В същото време, по думите й, в частни разговори, немските журналисти са споделяли, че просто не могат да повярват, че това се случва, но никога официално не са съобщавали за ставащото.

Изследване доказа - централните немски (а и не само) медии са опасни за демокрацията манипулатори

След скорошните разкрития на фондацията „Otto Brenner“ за политическата пристрастност и изкривяването на информацията от немските медии, Клаудия Цимерман отново попадна във вниманието на обществеността.

В ново интервю тя заяви: „Моята публицистична кариера в Германия в новинарските станции и медии завърши след това изявление… Големите телевизионни станции като ARD и ZDF отдавна бяха критикувани като „държавни телевизии“, което по мое мнение е вярно. Правителството не се отразява достатъчно критично. Главните редактори или ръководителите на студията осигуряват, критичните виждания дори да не се излъчват“. „Когато срещна бивши колеги на улицата, те ми казват „Аз мисля, че е много добре, че ти каза това, което каза, но на мене наистина не ми е разрешено да разговарям с тебе“… Редакторите ходят по семинари на здраво свързани групи, само определени репортери се изпращат в Кьолн – (такива) които работят близо с управляващия редакторски състав. Заради това има толкова малко критични статии… Коментари и мнения се вземат за новини. Аз виждам то при (отразяването на) Тръмп. Счита се, че един журналист трябва да съобщава новините, дори и да не е фен на Тръмп, колкото се може по-неутрално, а хората да си съставят сами картината. И АfD (Алтернатива за Германия – бел.ред.) е заглушена. Това просто е машина за създаване на мнения“, казва още Цимерман.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас