НОВИНИ

Иракският Върховен криминален съд е осъдил 27 мъже на смърт за съпричастност – подпомагане на Ислямска Държава“ (ИД) – към клането извършено в базата „Спейчър“ през 2014 г. от джихадистите.

Според изявление на говорителя на съда за телевизия „ал-Сумерия“, други 25 заподозрени са били освободени поради липса на доказателства срещу тях, а решението може да бъде обжалвано пред касационен съд.

На 12 юни 2014 г., членове на ИД отвлякоха около 1700 кадети на иракските ВВС от бившата американска база „Камр Спейчър“, разположена в околностите на Тикрит, столицата на северно-централната провинция Салахудин. Според информациите при нападението на джихадистите в базата е имало около 4 000 невъоръжени кадети, а малко след отвличането жертвите бяха отведени в президентския дворец и избити от джихадистите. Някой от телата на избитите са били изхвърлени в реката, а клането (поне частично) беше заснето от нападателите и кадри бяха разпространени в интернет (вкл. в социални медии).

Иракските власти си върнаха контррола над Тиркит през март 2015 г.

На 21 август 2016 г. 36 мъже бяха обесени след като бяха признати за виновни за съпричастност към клането, а на 23 януари т. г., други 31 осъдени по случая също бяха екзекутирани.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас