НОВИНИ

Бившият президент на Грузия и бивш ръководител на администрацията на украинската Одеска област, Михаил Саакашвили съобщи, че е пристигнал в Литва. След като украинското му гражданство беше отнето, Саакашвили прекара няколко дни в Полша.

„Винаги е приятно да се намираш в братска Литва, особено сред приятели-основатели на литовската независимост …“, пише той в страницата си във „Фейсбук“ във вторник. По думите му, той е благодарил на „литовците за подкрепата на Украйна и Грузия“, както и за позицията на Вилниюс във връзка с лишаването му от украинско гражданство. Съобщението в социалната мрежа е публикувано на украински и на руски език.

Пред местни журналисти, той е коментирал, че не се стреми към получаване на литовско гражданство, въпреки, че още през юни евро-депутатът от Литва Пятрас Ауштрявичюс предложи да му се предостави такова.

„Благодаря за такава възможност, но аз съм длъжен да си върна украйнското гражданство, от което бях лишен нелегално“, заяви Саакашвили.

В Литва, Саакашвили – както сам твърди – е пристигнал от Полша с украински паспорт, така както преди това е пристигнал и във Варшава от САЩ. Той дори е коментирал, че не е имал никакви проблеми при напускането на САЩ, както и при пристигането в Европа.

На 26 юли Миграционната служба на Украйна публикува информация за лишаването на Саакашвили от гражданство на основание на указа на президента Петро Порошенко. По твърденията на самият Саакашвили, той е бил гражданин само на тази страна. В Грузия, където беше президент от януари 2004 г. до ноември 2007 г. и от януари 2008 г. до ноември 2013 г. той е обявен за издирване.

През май 2015 г. Саакашвили получи украинско гражданство и беше назначен за губернатор на Одеска област, пост който напусна през ноември 2016 г.

 

Използвана е информация на ТАСС.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас