НОВИНИ

ООН притеснено за хилядите хванати в капана на битката за Ракка

ООН призова тези, които се бият в сирийския град Ракка да помнят „задъженияята за защита на цивилните“, изразявайки притеснения относно десетките хиляди, които са без достъп до помощ.

Според говорителя на ООН Стефан Дуджарик от 10 000 до 25 000 човека са в града – той е подчертал, че „точните данни продължават да бъдат трудни за проверка, поради ситуацията на място“.

„Достъпът до Ракка за момента не е възможен за ООН, поради боевете на място“, коментира той на ежедневен брифинг за медиите, цитиран от АФП.


„Ние напомняме на всички военни действащи лица за техните задължения за защитават цивилни и да осгурят хуманитарен достъп в унисон с международното хуманитарно право“, допълва още той.

Ракка преди всичко е „известна“ не просто като една от крепостите на главорезите от „Ислямска Държава“ (ИД), а като столица на обявения от тях Халифат. След като иракските сили за сигурност си върнаха контрола над Мосул (столицата на ИД в Ирак), много – най-вече високопоставени – джихадисти заедно със семействата си (а според съобщения в региониални медии и с робите си!) се изнесоха в Ракка.

От около два месеца „Сирийските демократични сили“, чийто гръбнак са подразделения на сирийските кюрди, които са подкрепяни от САЩ, се опитват да изгонят джихадистите от Ракка. Т.е. тези военнизирани сили се бият с джихадистите, които нито изрично са упоменати или изключени от призива на ООН.

Самите членове и симпатизанти на ИД не признават нито правната система на Сирийската Арабска Република, нито съществуващото международно законодателство освен, че в много страни са класифицирани като терористи – факт, който едва ли не е известен на говорител на ООН, но въпреки това той говори за „задължения за защита на цивилните“ според международното право. Интересно от кога, главорезите се съобразяват с международното право … дали пък „Ислямска Държава“ не е подписала (тайно) някой международен договор?!?

Колкото до така нар. „цивилни“ доста може да се коментира и спори до колко жителите на столицата на самообявения Халифат са такива и до колко не; до колко собственик на роби – хора отвлечени от родните им места и насилствено превърнати в такива – има правото да бъде третиран като „цивилен“ и заслужава да се ползва от защитата и правата дадени му от международното право …

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас