НОВИНИ

Атаката срещу френски войници с автомобил извършена от алжиреца Хаму Башир предизвика във Франция дебат, който придоби неочаквана посока – дали не трябва да бъде прекратено патрулирането на френски военни (антитерористичната операция „Сентинел“).

Лявата депутатка Клементин Отан заяви пред френско радио, че тези сили (около 7 000 военнослужещи по операцията, които охраняват важни държавни обекти и високорискови зони като летища, музеи, гари, туристически обекти и религиозни сгради) са контрапродуктивни. „Повечето от техните операции са насочени да предпазват себе си“, заяви тя.

Десният депутат Даниел Фаскел пък призова да бъде преразгледана операцията и участващите в нея сили. Той постави въпроса, дали войниците са адекватно подготвени да предотвратяват този тип терористични атаки, при които във Франция бяха убити над 230 човека.

Терористична атака с автомобил срещу френски военни – заловиха извършителя след стрелба

Бившият директор на френската военна академия „Ecole Superieure de Guerre“ – Венсан Депорт заяви пред АФП, че „Още от началото (на операцията – бел. Ред) те основно служеха за цели“ на терористите. И наистина, голям брой от атаките с хладно оръжие и автомобили бяха срещу френски военни и полицаи. Но дори и това има своите положителни страни – според френския историк Бенедикт Шерон, следва „Да си го кажем – Сентинел е гръмоотводът, който привлича мълниите“.

От друга страна, управляващите явно са склонни, „гръмоотводът“ да продължи да привлича трористите. Депутат от партията на президента Макрон защити операцията и участващите в нея военни, казвайки, че тя „демонстрира приноса на френската армия… за сигурността на страната“.

Прави впечатление, че повечето коментари не засягат една друга страна на проблема с терора. Френските военни са обект на терористични атаки, защото освен че участват в антитерористичната операция, те са и част от силовите структури на държавата, които терористите се стремят да сринат. Ако, операцията „Сентинел“ бъде прекратена и френските военни бъдат изтеглени от улиците, това от една страна, няма да възпре терористите да ги атакуват. От друга страна, по улиците ще останат френските полицаи и жандармеристи, които в очите на джихадистите са също толкова, колкото и военните желани цели за техните атаки.

По информация на "Локал" Франция

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас