НОВИНИ

Саудитските авиолинии абсолютно демократично и без „грам расизъм“ отказват да превозват пасажери, заради облеклото им.

„Водещите принципи“ за облеклото (очаквано) са насочени към нежния пол, а всеки който не спазва т. нар. „дрес код“ на превозвача, според изявление на самите авиолинии няма да бъде превозван от него.

Авиокомпанията е национален превозвач на Кралство Саудитска Арабия, което следва много консервативна интерпретация на сунитски ислям.

В частта за „код за поведение на пътниците“ на интернет страницата на компанията, пътуващите са помолени да не „се обличат по начин, който би могъл да предизвика дискомфорт или обида в другите пътници“.

„Жените, които показват (своите) крака или ръце, носят твърде тесни дрехи и мъже с шорти, които показват краката“.

Авиолиниите, вече имат правила, които се придържат към законите на Кралството – без какъвто и да е алкохол (в Саудитска Арабия официално внасянето или консумацията на алкохол са незаконни). В Кралството също така (както и в окще няколко мюсюлмански държави) начинът на обличане е регламентиран със закон – всички жени, местни или чужденки трябва да носят абая на обществени места.

В момента в много европейски страни се води дискусия за забраната на мюсюлманските покривала на обществени места и защитниците на този начин на обличане с готовност хвърлят обвинения в расизъм и нарушаване на свободите, но никой не смее да каже „и гък“ по отношение на „законите“ в Саудитска Арабия, където санкциите за неспазване на „дрес кода“ са доста по-сурови от европейското „моля, напуснете съобъжението, защото не сте подходящо облечена“.

Очаквано „дрес кода“ доведе до дискусия (основно на арабски) в социалните мрежи, където има привърженици и противници.

Използвана е информация на "Индипендънт".

 

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас