НОВИНИ

Великобритания: Насилието и злоупотребите с ученички не са разследвани, заради „политическа коректност“

Азиатските банди, които извършвали системно сексуални насилия срещу малолетни британски момичета не са разследвани достатъчно „строго“, заради политическа коректност според бившия Старши прокурор на Короната.

Кен Макдонълд коментира, че е имало „повече от нежелание“ да се разследват мъжете-мюсюлмани от т.нар. "Grooming gangs", които превръщат в жертви (мишени) бели момичета.

В програмата на ВВС Радио 4, „Днес“, лорд МакДонълд казва, че ситуацията вече не е такава след скорошните разследвания.

Коментарът му идва след като 18 човека бяха намерени за виновни в или признаха злоупотреби в серии процеси свързани със сексуалната експлоатация на деца в Нюкасъл.

„Аз мисля, че в миналото имаше нежелание за разследване на една категория престъпления, която хората може да вярват, че е свързана с определена общност при обстоятелства, където мъже може би (превръщат) в мишени млади жени“, казва той.

Оригиналният начин на изказ на лорда (на британски-английски) наистина може само да предизвика адмирации сред любителите на този език, но водещият е поискал уточнение – относно коя точно част на обществото става въпрос.

„С други думи, ние говорим – за и преди всичко – мъже мюсюлмани, чиито жертви са бели момичета?“ е бил директния въпрос на Джон Хумрфрус.

Отговорът на лорда е неочаквано кратък и недвусмислен: „Да, точно.“.

С това (неудобните) въпроси на Хумрфрус не свършват и той пита дали политическата коректност „се е намесила в хода на правосъдието“.

Лорд МакДонълд отново е повторил, че въпросните случаи не са били водени, така както би трябвало, но сега с успешно осъдените се демонстрира, че „този вид т. нар. табута вече не съществуват, но аз не мисля че който и да е от нас може да претендира, че в миналото тези случаи са били разследвани (проучвани) толкова взискателно, колкото е можело да бъдат“.

Той допълва също, че се надява подходът на властите към тези млади момичета – жертвите – да се е променил. Според доста информации (вкл. във водещи британски медии) върху жертвите е оказвана различна форма (степен) на натиск „да си държат езика зад зъбите“ и най-вече да не правят публична информацията за техните изнасилвачи – мъже-мюсюлмани (не винаги дори легално пребиваващи в страната).

„Очевидно има сериозен проблем относно начина по който младите жени са разглеждани в тези случаи. …като боклук, като на разположение за секс и това изглежда е повтаряща се тема …“, коментира МасДонълд.

„Това е основен проблем, това е основен проблем в частност за общностите и на него трябва да се противопоставим не само с налагане на закона, но чрез самите общности“, допълва той.

Лордът е коментирал, че очаква още подобни случаи и че е сигурен че се водят разследвания. Той допълва, че „не всички сексуални престъпления се случват в отдебна общност и разбира се, ние знаем това, това е очевидно“.

„Но има специфичен проблем относно някои мъже в някои общности, които чувстват тези млади момичета като буклук, който е на разположение за секс … Ние, всички знаем това, ние сме го видели в други случаи, ние знаем, че това се случва докато говорим“, казва още той и допълва, че практически всички власти имат отговор, но „общностите трябва да отговарят и те самите“.

Член на една именно такава банда (основно от мъже-мюсюлмани), която е злоупотребявала с тинейджърки вероятно е един от най-нагледните примери, относно това за което говори Лорд МакДонълд.

37-годишният Бадрул Хасаин е бил осъден в сряда по четири обвинения свързани с наркотици – като част от операция „Operation Sanctuary“ (най-голямото разследване на този вид банди във Великобритания след тези в Рочдейл и Ротердам).

През 2014 г. Хассаин, който се е возел без билет в метрото е направил следния коментар към кондуктурката (бяла жена): „Белите жени са добри само за едно нещо – за хора като мен да ги ч*кат и използват като боклук“.

Използвана е информация на „Индипендънт“ и „Тааймс“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас